Augusztusi fesztiválszezon iskolakezdés előtt

A nyár utolsó havában, még a szeptemberi iskolakezdés előtt kihagyhatatlan fesztiválszezon lesz: Panyolán finom pálinkák, Debrecenben Virágkarnevál, Jászberényben csángók, Hortobágyon hídi vásár és naplemente szafari, Túristvándin szatmári halászlé, Szatmárcsekén szilvalekvár, Penyigén nagyvásár, Szolnokon pedig katonai zenekarok „társaságában".

Panyolafeszt

Augusztus 8-10. között a pálinkájáról híres Panyolán lesz Rúzsa Magdi koncert, fellép a Balkan Fanatik és a Folk Error. Sparhelten készült ételek, Feri, a főzelékes főzelékvariációi, lekvárda és házi sör is színesíti az igazi szatmári kerítésszaggató élvezetét. Bár a rendezvény ingyenes, ha úgy érzi a látogató, akkor 1000 Ft befizetésével „Panyolabarát" címet vásárolhat, 3000 Ft-ért pedig egyenesen „Aranykoszorús Panyolabarát"-ként távozhat.

Csángó Fesztivál

Augusztus 5-10. között a Jászok fővárosában, Jászberényben is ünnepelnek a csángók. A Csángó Fesztiválon a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő magyar kisebbségnek, a csángó magyaroknak a sajátos kultúráját mutatják be. A fesztivál négy napja zenés, táncos felvonulással, gála- és folklórműsorokkal, viselet bemutatóval, népzenei koncertek, kézművesség felelevenítésével, táncházzal eleveníti fel a csángó kultúrát. 

45. Debreceni Virágkarnevál

Augusztus 15-21-ig tart Debrecen legnagyobb kulturális rendezvénye, a Virágkarnevál és azok kísérő rendezvényei. Utóbbiakkal a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon fogunk találkozni, ahol Mézeskalács Fesztivál és Lurkóliget lesz a gyerekeknek és az édesszájúaknak. 18-án Class FM Nyár lesz Rákóczy Ferivel, Kasza Tibbivel, fellép többek között a Hooligans, az R-Go és a Vastag-testvérek is. Augusztus 20-án megindul a virágkocsik karneváli menete, mely a megújult debreceni stadionba érkezik meg. 21-én a virágkocsik kiállításában gyönyörködhetünk. 

Hortobágyi Hídivásár

Augusztus 17-20-án között a Hortobágyra látogassunk el, hiszen a Kilenclyukú hídon tradicionális hídi vásár lesznépi iparművészek, kézműves mesteremberek remekműveivel, állatbemutatókkal. A színes-ízes forgatagban hagyományos remek ételek, zenés-táncos népművészeti előadások, népi játékok, anekdoták töltik ki a portékák szemlélésétvel, alkudozással töltött időt.

17. Nemzetközi Halászléfőző Verseny

Talán még fel sem eszméltünk a vásári, karneváli forgatagból, de másnap már szaladjunk is Túristvándiba. Csodaszép és még működő vízimalomban gyönyörködhetünk és a 17. Nemzetközi Halászléfőző Versenyen is részt vehetünk egy csapásra. A fesztiválon nem csak a szatmári halászlé sajátosságait, de  Szatmár gazdag néprajzi, kulturális és gasztronómiai hagyományaiból is "lakmározhatunk". 

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

Ha már szatmárban járunk, augusztus 22-23-án ne hagyjuk ki a szivaszezon legnagyubb fesztiválját! Szatmárcsekére szól az invitálás, a Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyre. Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány, a lekvárfőzés felelevenítéséről. Látogatóként bármelyik csapat sátránál bekapcsolódhatunk a „kavarásba" is. A vályogból rakott katlanokban egész éjjel rotyog a cukor és adalékmentes szilvalekvár, miközben szépségverseny, bál, tűzzsonglőrök és a szabadtéri színpadon előadások zajlanak majd.

Penyige Szenkeparti Nagyvására

És aki bejött Szatmárba, illetve „bejött" neki Szatmár, bátran maradjon még. Augusztus 24-én irány Penyige, és a Szenkeparti Nagyvásár.  A hagyományőrző vásár jellegzetessége, hogy kereskedelmi forgalomban nem kapható termékeket lehet csak árusítani. Miközben elfeledett mesterségeket elevenítenek fel, szatmári ételek készülnek szabad tűzön, mint a rongyoslapóka, a tarkedli vagy éppen a penyigei kötözött tésztaleves.

XIX. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál

A nyár utolsó napjain kifújhatjuk magunkat Szolnokon, augusztus 29-én, ahol csak nekünk fújják a XIX. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevői. A Magyar Honvédség zenészei látványos show-elemekkel színesített bemutatóval szórakoztatják a vendégeket a nyáresti Tisza-parton. A szünetekben hagyományőrző együttesek és mazsorettek vonulnak végig a színen.  

Naplemente Szafari

A nyári élmények újbóli felelevenítésére is tökéletesen alkalmas helyszín Hortobágy, ahol a nyári napsütés lenyugvó sugarait is kiélvezve naplemente szafarin vehetünk részt, augusztus 29-én, 30-án. Előzetes bejelentkezés mellett. A vadlovak és őstulkok közé merészkedve a magyar Texas vadromantikájában gyönyörködhetünk szakszerű vezető és egy vagány szafariautó társaságában.