Baradla barlangrendszer

Észak-Magyarországon találjuk az Aggteleki cseppkőbarlangként ismert, Közép-Európa egyedülálló képződményeiben gazdag, karsztos barlangok. Hazánkban mintegy 18 km-nyi szakaszát találjuk a barlangrendszernek.

Az Aggteleki-karszton található Baradla barlangrendszer Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere. Mintegy 24 kilométer hosszúságú, ebből 5,6 kilométer nyúlik át Szlovákiába. Az Aggtelek és Jósvafő községek között húzódó főág 6,6 kilométer hosszú, átlagosan 10 méter széles, 7-8 méter magas, nny helyen hatalmas teremmé szélesedik.
A Baradláról - a név feltehetően szláv eredetű, s a sziklaszirtet jelentő 'bradlo' szóból származik - számos "leg" mondható el: a legrégebben kutatott, legismertebb, képződményekben leggazdagabb hazai cseppkőbarlang, sőt aktivitása, hossza és cseppkődíszessége alapján a mérsékelt égöv egyik legjelentősebb barlangjának tekinthető. (Sokáig ez volt Magyarország leghosszabb barlangrendszere is, de 2011-ben megtalálták az összeköttetést a budapesti Pál-völgyi-Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlang-rendszerek között. Az így létrejött Szépvölgyi-barlangrendszer hossza 28,6 km, ezzel jelenleg Magyarország leghosszabb barlangja lett!)
Az időszakosan aktív patakos karsztbarlang sziklacsarnokai, hatalmas cseppkőfantomjai sejtelmes mesevilágot idéznek. A cseppkövek különleges formájának és az emberi fantáziának köszönhetőek a mesevilágra utaló elnevezések: Medúzák, Pálmalevelek, Indiai pagodák terme, Teknősbéka terem – csak egypár a cseppkövek és termek színes világából. A 19 méteres Csillagvizsgáló Magyarország legnagyobb cseppköve, a Tükörteremben a mennyezet cseppkövei a vízben tükröződnek, a Hangversenyteremben pedig könnyű- és komolyzenei koncerteket is tartanak különleges akusztikája miatt. Az Óriások termének cseppkőképződményein kívül a méretei is lenyűgözőek: hossza 125, szélessége 55, magassága 30 méter. A cseppkövek természetes díszleteinek köszönhetően a különleges helyszínen ma egyre többen fogadnak örök hűséget egymásnak.
1985 óta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága üzemelteti a barlangot, szervezésükben 1, 2, 4, 5 és 7 órás, különböző nehézségű barlangtúra tehető a Baradlában. A barlang csak vezetővel látogatható, a túrák a nyitvatartási időben belül, általában fél óránként, illetve óránként indulnak.
A jósvafői bejárattól közelíthetjük meg az 1967 óta működő barlangi szanatóriumot, ahol eredményesen gyógyítják az asztmatikus betegeket.
A Baradlát és a számos barlangot, valamint a településeket is magában foglaló Aggteleki-karszt területén 1985-ben nemzeti parkot hoztak létre. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek az UNESCO természeti világörökségi listájára.
(Itt még különlegesség: Hucul ménes, Jósvafő:
A gergéslápai legelőn tekinthető meg az ország egyetlen hucul ménese. Ide a kék túra útvonaláról, illetve a Tohonya-Kuriszlán tanösvényen lehet eljutni. A ménes kis része Jósvafőn a Kúriánál is látható. A hucul ló erős, kemény, érzékeny és tanulékony fajta, a Lengyelországban egészen a legutóbbi időkig fennmaradt tarpán leszármazottjának tekinthetjük. A Kárpát-hegységből származik, ahol évezredekig sok hasonló vadló létezett. Közeli rokonságban áll honfoglaló eleink lovával. Jellegzetes munkalova a dél-lengyelországi és kárpát-hegységi gazdaságoknak. Kapcsolódó rendezvény: Hucul Lovasnapok)