Aktívan Magyarországon

Hazánk bármennyire is kis ország, számtalan lehetőséget kínál azoknak, akik szabadidejüket aktívan szeretnék eltölteni, legyen szó természetjárásról, kerékpározásról, vízi sportokról, lovaglásról, horgászatról vagy akár a golfozásról. Túrabakancsot húzva, biciklire pattanva, nyeregbe ülve, kajakból, kenuból vagy akár sárkányrepülőről minden alkalommal más és más nézőpontból csodálkozhatunk rá és fedezhetjük föl hazánk kincseit – garantáltan élményteli módon!

Magyarország lankás dombjainak, szelíd középhegységeinek meghódításához nem kell komoly felszerelés és túrázási tapasztalat. Akár rövidebb kirándulásra, akár hosszabb túrára, esetleg többnapos vándorútra indulunk, 11 000 km-nyi jelzett turistaút, illetve túraútvonal közül választhatunk. Egyik leghíresebb közülük az Írott-kőtől Budapesten át a zempléni Hollóházáig vezető, 1128 km-es Országos Kéktúra (OKT), Magyarország leghosszabb és legrégebbi túramozgalma, mely idén már több mint 50 éves múltra tekint vissza. De aki valóban körbe akarja járni az országot, az kiteljesítheti a kék kört a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra szakaszainak végigjárásával is.

Aki a gyaloglásnál gyorsabb, mégis természetközeli módját keresi az ország bejárásának, annak érdemes kerékpárra pattannia és két keréken felfedeznie az országot. Magyarország ideális terepet nyújt a kerékpározáshoz, komolyabb szintek legyőzése nélkül is varázslatos vidékeken kerekezhetünk keresztül. Nagy tavainkat kiépült kerékpárutakon tekerhetjük körbe; a Balatonhoz, Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz való eljutás pedig már vonattal is könnyedén megoldható. Magyarországot is érinti az Európai Kerékpáros Vándorút Hálózat, az EuroVelo két útvonala, a Duna mentén vezető 6-os jelű és a Tisza és a Bodrog mentén haladó 11-es jelű EuroVelo útvonalak.

Különleges élményben lehet része annak, aki lóháton indul felfedezni a vidéket. Hazánkban a lovaglásnak ősi hagyományai vannak, s ma is számos helyszínen található lovarda, lovasiskola, ahol egyaránt lehetőség nyílik a lovaglás alapjainak elsajátítására, a tapasztaltabb lovasok pedig komplett lovastúrákra is befizethetnek.

A természet közelségének élményét vízre szállva is átélhetjük. A vízitúrázás némi képzettséget, sok odafigyelést és jó erőnlétet követel, azonban a kalandot vállalók páratlan élményekkel gazdagodhatnak. Magyarország folyói kiváló terepet nyújtanak a vízitúrázáshoz: a kitartóbbak hosszabb távokat is leevezhetnek a Dunán vagy a Tiszán, de kisebb folyóinkon a kezdők is sikeres túrákat tehetnek. Ha a víz és a vízpartok nyújtotta aktív kikapcsolódás másfajta formáit keressük, akkor nagy tavainkat érdemes célba venni, ahol a vitorlázástól a szörfözésen, wakeboardozáson, vízisíelésen keresztül a horgászatig sokféle módon töltődhetünk fel.

És akinek mindezek után is marad energiája, annak sem kell messzire utaznia további különleges élményekért, hiszen itthon is érdekesebbnél érdekesebb lehetőségek közül válogathat ki-ki kedve, érdeklődése vagy akár merészsége szerint, legyen szó kalandparkokról, geocoachingről, barlangi túrázásról, sárkányrepülésről, golfozásról, hegyi kerékpározásról, hőlégballonos repülésről, motoros túráról, sőt télen akár síelésről is! Kalandra fel!