Kedvencünk, a Rám-szakadék

Budapest környékén méltán az egyik kedvenc túraútvonal Dobogókő és a vadregényes Rám-szakadék, ahová most virtuális utazást teszünk: családi kirándulásként vagy próbatételként is teljesíthető túrautak, gyakorlati tudnivalók következnek.

Még több kép a galériában - kattintson a fotóra!

 

A Rám-szakadékról

A Dömös közigazgatási területén húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy egyik leglátogatottabb, különösen szép és vadregényes része. A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a régióból és Budapest környékéről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. Évente 60.000 látogató fordul meg errefelé.

A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A meredek falakkal határolt szurdokvölgy kitűnően elénk tárja a különböző vulkáni rétegeket: a puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak végül a Szőke-forrás völgyén át a Malom-patakba folyik. A sziklamederben állandóan csörgedezik víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad.

A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható – ugyanakkor a legérdekesebb –jelzett turistautaknak Magyarországon. A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete néhány évvel ezelőtt a nehezen járható útszakaszokon rozsdamentes anyagból készült létrákat és mintegy 200 méternyi kapaszkodó korlátot szerelt föl. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kiránduló biztonságos feljebb jutását. A pihenőhelyeken új asztalok és padok, szemétgyűjtők, esőbeállók, valamint tájékoztató táblák lettek kihelyezve. 

Túraútvonal leírása, megközelítés

A túra kezdőállomása Dömös, amelyet Esztergom, illetve Budapest (Újpest-Városkapu) irányából autóbusszal, egyénileg gépkocsival közelíthetünk meg. Az autóbusszal érkezőknek a katolikus templomnál érdemes leszállniuk, míg a gépkocsival érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket. A templomtól a piros sáv, a parkolótól zöld sáv jelzést követve érhetjük el a Király-kúti utcát, amely túránk kiinduló pontja. Itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább. A Rám-szakadék mind a műúton továbbhaladva, mind a patak mellett futó zöld sáv turistajelzésen megközelíthető.

Dobogókőről indulva a sárga jelzésen érhetjük el a Rám-szakadék felső pihenőjét. Ide csatlakozik a zöld sáv jelzés, amely végig vezet a Rám-szakadékon.

Főként hétvégéken az igen nagy turistaforgalom miatt problémákat okoz, hogy a szurdokban mindkét irányban közlekednek. A kihelyezett táblák javasolják, hogy a Rám-szakadékot (zöld turistajelzés) Dömös irányából közelítsük meg, míg az ellenkező irányban a sárga jelzéssel ellátott utat kövessük, a baleseti helyzeteket elkerülendő.

TIPP! Még több túra Összesen 52 túrát ajánlunk pontos útleírással.

Alternatív túraútvonalak a környéken

Dömösről indulva, a Malom-patak mellett haladva zöld turistajelzésünk több ponton is elágazik. A Szentfa kápolnát követően balra leágazik a piros háromszög jelzés, amely a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékre vezet. Ezt az elágazást követően – még mindig a zöld jelzésen továbbhaladva – jobbra leágazik a sárga sáv jelzés, amely a Lukács-árokba megy. A Lukács-árok szintén nagyon hangulatos, de a Rám-szakadékhoz képest itt (esős, sáros időt kivéve) könnyebben haladhatunk. A Lukács-árokból kiérve az erdészeti műútra érkezünk, amelyen visszajuthatunk Dömösre.

Kizárólag tapasztalt túrázóknak, esős időben egy kis próbatétel gyanánt a Dobogókő - Rám-hegy  - Lukács-árok - Rám-szakadék - Dobogókő túraútvonal ajánlható. A Lukács-árokban kisebb a szintkülönbség mint a Rám-szakadékban, viszont számos kidőlt fa nehezíti utunkat, és a mederben sokszor méterről méterre meg kell küzdenünk, hogy hova lépjünk, ha nem akarunk elázni a patakban. Az árok leküzdése után ugyanakkor felüdülést jelent a Rám-szakadék szépsége és változatos terepe!

Hasznos gyakorlati tudnivalók túrázóknak

A balesetek elkerülése érdekében ajánlatos betartani az alábbi tanácsokat:

  • A jelentős turistaforgalom miatt a Rám-szakadék zöld jelzésű turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak! Dobogókőről Dömös irányába lefelé a Lukács-árokban vezető sárga turistajelzést válasszák!
  • Esős, havas időben ne induljunk el a Rám-szakadékba!
  • Mindvégig kövessük a turistajelzést! Ne kíséreljünk meg a szakadékból ki-, illetve oda bemászni, mert rendkívül balesetveszélyes!
  • A terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vágjunk neki az útnak!

A Rám-szakadék kora tavasszal is járható, csak kérjük, megfelelő, zárt, vízálló lábbeliben (lehetőleg bakancsban) induljanak útnak. A kapaszkodás és a megfelelő odafigyelés – a lábunk alá és a többi turistára egyaránt – segít megelőzni a baleseteket.

Akkor induljunk a Rám-szakadékba, ha jó fizikai kondícióban vagyunk. Ősszel, télen és tavasszal a jegesedések miatt esetenként járhatatlan a turistaút de folyamatos vízfolyásra, sárra még nyáron is kell számítani. Egyedül ne induljunk útnak, ne próbáljunk felmászni a sziklafal oldalán, mert balesetveszélyes. Mindig emlékezzünk rá, hogy saját felelősségünkre kirándulunk!

Az Erdészet elérhetőségei

Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészet
2028 Pilismarót, Ady Endre utca 47.
Telefon:: 06-33-471-169

Részletes információkért a túraútvonalakról ajánljuk a Futás.net oldalt, illetve a Pilis Parkerdő Zrt. Rám-szakadékról szóló cikkét.