Színek és csodák a Vass Imre-barlangban

A Vass Imre-barlang a szalmacseppkövek, a színek és a nyolc méter magas Narancs zuhatag otthona. A kiscsoportos vezetett túrákon a földalatti világ minden szépségével megismerkedhetünk. Hűvösben, jó levegőn sétálhatunk.

Az Aggteleki-karszt egyik jelentősebb üregrendszere Jósvafőtől északnyugatra, a Tohonya-völgy É-i végén nyíló, a Kis-Tohonya-forrás felszínalatti vízrendszerében kialakult Vass Imre-barlang. A barlang kiemelkedő értékét mutatja, hogy 12 ha felszíni területével együtt már 1958-ban védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett természeti érték, amit a képződmények gazdagsága, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyai indokolják. A 273 méteres tengerszint feletti magasságban nyíló barlang a Baradla-barlang egyik leghíresebb felfedezőjéről kapta a nevét. Hosszúsága több, mint 2 km, amelyet az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjaival együtt 1995-ben a Világörökség részévé nyilvánítottak.

A karszt egyik legjobban vizsgált barlangja, Papp Ferenc a Budapesti Műszaki Egyetem ásvány és földtani tanszékének professzora 1957-ben Karsztkutató Állomást létesített a barlang bejárata közelében, ahol kőzettani, üledékföldtani, ásványtani, geofizikai, hidrológiai, vízkémiai, mikroklíma, radiológiai és geodéziai témakörökben tudományos kutatásokat végeztek.

A barlangban nagyon sok és rendkívül változatos formájú képződmény figyelhető meg. Gyakoriak a cseppkőlefolyások, függő-, zászló- és szalmacseppkövek, heliktitek, ritkábbak az állócseppkövek és cseppkőoszlopok. Néhány helyen cseppkőléc, a patakmederben mésztufagát látható. Több ponton kalcit telérek ill. nagy lapokban kivált kalcit-képződmények figyelhetők meg.

A barlang viszonylag könnyű járhatósága, gazdag formakincse miatt alkalmas a felszín alatti, illetve megközelítése miatt a felszíni karsztjelenségek bemutatására, természeti kincseink megismertetésére.

A barlangtúra

A túra a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál lévő jegypénztártól indul. A jegypénztár és a barlangbejárat közötti gyalogtúra hossza oda-vissza 6 km, a barlangi túra hossza szintén oda-vissza kb. 500 m, bejárása nagyjából 3 órát vesz igénybe, amelyből a barlangban töltött idő 45-50 perc.

A túra során a látogatók megismerkedhetnek a felszíni és a felszín alatti világ különlegességeivel: források, patakok mentén vezet az út, ami alatt a karsztvidék jellegzetességeit lehet megfigyelni. A barlangban pedig cseppkövek végeláthatatlan gazdagsága és azok páratlan színvilága ejti rabul az érdeklődőket. Leglátványosabb képződménye, a 8 m magas Narancs-zuhatag mellett zászlócseppkövek, szalmacseppkövek, cseppkőlefolyások, valamint a gravitációval dacoló légies görbecseppkövek teszik felejthetlenné az élményt.

Hogyan lehet részt venni a túrán?

A túraútvonal – karácsony kivételével – időjárási körülményektől függően, egész évben látogatható!
Április-szeptember: 10 órakor és 15 órakor
Október-március: 10 órakor
A barlang hőmérséklete plusz 10 oC, ennek megfelelő túraöltözék javasolt.

A résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő. Amennyiben a létszám ezt meghaladja, az érdeklődök több csoportban tekinthetik meg a barlangot, ebben az esetben a túraidő is megtöbbszöröződik. A barlang bejelentkezés nélkül is látogatható, azonban tekintettel a barlang kis kapacitására, célszerű a szabad  időpontokról érdeklődni a jósvafői jegypénztárban.

Jegyár
Felnőtt: 2 500 Ft/fő
Kedvezményes: 1 250 Ft/fő
Jegyek a Baradla-barlang jósvafői bejáratánál lévő jegypénztárban válthatóak.

További információ és jelentkezés a Vass Imre barlang túráita