Kilátók a Pilisben és környékén

A nagyjából szív alakú Pilisben, és a szorosan hozzá kapcsolódó Visegrádi és Budai-hegységekben sok kirándulóhely van, rengeteg túraútvonal, tanösvény, hegycsúcs, amiket érdemes felfedezni. Szép kilátást is többfelé találunk, de ha garantált panorámára vágyunk, akkor a kilátókat kell felkeresni.

Rezső kilátó

Dobogókőtől 800 méterre találjuk a Rezső kilátót, ahonnan a Dunakanyar egyik legszebb panorámáját tekinthetjük meg 700 méterrel a tengerszint felett. A kilátás észak felé ennek megfelelően megdöbbentő. Látható többek között a visegrádi vár, a Prédikálószék, de még Nagymaros is.

Megközelítés: autóval a 11-es főúton haladva, Szentendre után kell Pomáz felé kell letérni, majd Pilisszentkereszten áthaladva érjük el a hegytetőt. Távolsági busz a szentendrei hév pomázi megállójából indul Dobogókőre.

Nagy-Kevély

Nem igazi kilátó, de külön építmény nélkül is nagyon jó a kilátás erről az 534 méretes pilisi csúcsról, ami az egyik legnépszerűbb túracélpont a Pilisben.

Megközelítés: az Országos Kéktúra kék sávját, valamint a piros sávot követve is, ami keresztülvezet a csúcson.

Prédikálószék, Vadálló-kövek

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról, a Prédikálószékről is mesés kilátás tárul elénk a Dunakanyar és a Börzsöny irányába. Itt külön kilátó nem épült, de a nagy tisztásról enélkül is messzire ellátni. A hegy oldalában találhatjuk a Vadálló-kövek különleges formájú, vulkanikus szikláit. A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, valamint a Bioszféra Rezervátum magterülete.

Megközelítés: A Duna partjáról, Dömös felöl a Király-kúti utcától tudunk felsétálni, a piros, sárga és zöld jelzéseket követve. Ezek közül később a piros háromszög vezet a Prédikálószékhez.

Zsitvay-kilátó

Ezt a kilátót Visegrádon, a 378 méter magas Nagyvillám csúcsán találjuk meg. 2005-ben műemlékké nyilvánították. A kilátó és környéke fontos turistaközpont. A Zsitvay-kilátóból szép időben látható a Mátra, a Zsámbéki-medence és természetesen a Dunakanyar csodás dombjai.

Megközelítés: Visegrádtól, a Panoráma úton, egészen a kilátó alatti parkolóig fel lehet menni autóval. Innen még tíz perc séta. Visegrádról gyalog a kék és kék kereszt jelzés mentén jutunk el a célhoz. A kilátó belépődíjas. Május 1-jétől szeptember 30-ig nyitva a hét minden napján, hétfő kivételével.

Az Országos Kéktúrának erről a szakaszáról itt olvashatsz bővebben.

Makovecz-kilátó

A nevéből könnyen kitalálható a tervezője, és szinte látjuk is magunk előtt jellegzetes stíluselemeit. A Makovecz-kilátó a 362 méter magas Kis-Hárs hegyen található, és csodás rálátást biztosít az észak-budai hegyekre, Budapestre, a Dunára, a Budai várra és a Citadellára.

Megközelítés: a budai gyermekvasút Szépjuhászné megállójától 10 percnyire található, szabadon látogatható.

Kaán Károly-kilátó

A Nagy-Hárs-hegy tetejére épült kilátóból a Jánoshegyre, a Hármashatár-hegyre és Budapestre látunk rá.

Megközelítés: a Széll Kálmán térről a 21-es autóbusszal jutunk el a Normafáig, ahonnan egy kellemes gyalogtúrával jutunk el a kilátóhoz. A kilátónál továbbhaladva, a Budakeszi útról a 22-es és 222-es busszal térhetünk vissza a Széll Kálmán térre.

Csergezán-kilátó

Az 559 méter magas budai Nagy-Kopasz hegyen áll a Cserzegán-kilátó. Névadója Cserzegán Pál, híres természet- és vadászfestő volt, aki sokszor festette meg a környék szépségeit. A 18 méter magas kilátóból körpanorámában gyönyörködhetünk. Tiszta időben a Mátrát, a Zsámbéki-medencét és a Velencei-hegységet is látni lehet.

Megközelítés: Nagykovácsitól délre, Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán, a Budai Tájvédelmi Körzet területén található, és a zöld háromszög jelzésen kétórás sétával érhető el.

Árpád-kilátó

Az Árpád-kilátó Budapest II. kerületében, a 376 méter magas Látó-hegyen található. A kilátó tulajdonképpen egy fedett, népies stílusú terasz, amiről szép kilátás nyílik a hidakkal ívelt Dunára és a Budai-hegység déli és nyugati vonulataira.

Megközelítés: a Hűvösvölgytől Szépvölgyig tartó Glück Frigyes úton (az Országos Kéktúra kék sáv jelzésének egyik része), vagy Hűvösvölgytől a zöld turistajelzést követve a Látó-hegyen.

Erzsébet-kilátó

A Budai-hegységben, a János-hegy csúcsán található szép kőkilátóról szintén Budapestre látunk rá. A népszerű kirándulóhely a zugligeti libegővel is megközelíthető.

Megközelítés: a Széll Kálmán térről a 21-es autóbusszal jutunk el a Normafáig, ahonnan egy kellemes gyalogtúrával jutunk el a kilátóhoz.

Vadaspark-kilátó

A Budakeszi Vadaspark területén található kilátóról teljes körpanoráma nyílik a szemet gyönyörködtető Hárs-, Hármashatár-, Csiki-, Kakukk-, Pozsonyi-, János- és Fekete-hegyek irányába.

Megközelítés: Tömegközlekedéssel legkönnyebben a Széll Kálmán térről induló 22-es vagy piros 22-es busszal közelíthető meg. Budakeszinél, a Szanatórium utcánál leszállva a vadaspark tábláit kell követni.