Téli túrák a nemzeti parkokban

Vidám társaságban és szép környezetben túrázhatunk a nemzeti parkjainkban, ha szervezett kiránduláson veszünk részt. Íme néhány különleges program az elszánt természetbarátoknak!

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdő varázsát. A túrák során az apró mozdulatok hangja is észrevehetővé válik: a friss hó ropogása a bakancstalpak alatt, a megfagyott levél zörgése és a jól megérdemelt forró tea szürcsölése a termoszból. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.

A téli szobafogságból a szabadba csábít tíz hazai nemzeti parkunk a januári és a februári hétvégéken, január 25. és február 8. között. A zimankós, arcpirosító idő ellenére, vagy éppen ezért számos olyan természeti csoda részesei lehetünk, amit a zöldellő erdőhöz, a virágzó mező látványához szokott turista szemek számára is szokatlan.
 

A természet ilyenkor kicsit megdermed, lelassul, a fák a hó súlya alatt meghódolnak, de az állatvilág ekkor is élénken keresi a tápláléknak valót. Az érdeklődök az ország több pontján meghirdetett szakvezetéses túrák és előadások keretében kerülhetnek közelebb a téli természethez.

A túrák bepillantást engednek a magyar vidék kulturális hagyományaiba is, így például az Őrségben a tökmagolajütés fortélyainak megismerésére nyílik lehetőség. A Tisza-tónál a túra során érintett kilátótornyokból pazar kilátás nyílik a téli tározóra, az ott pihenő vadludak hangos gágogása sajátos hangulatot kölcsönöz a programnak. A szársomlyói kikericstúrától, a tőserdei farsangtúrán át, a jósvafői forrástúráig a nemzeti parkok mindenki számára ajánlják az újévkezdő, vérpezsdítő túráikat.

A túrák közül kiemelkedik az immár hagyományosnak tekinthető Transz-bükki átkelés, amelyet az idén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság január 25-én a nemzeti park örökös védnöke, Erőss Zsolt emlékére szervez. A túra után Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont udvarán a Hópárduc emlékére kopjafát állítanak.

Egyes meghirdetett túrákon meleg teával, pogácsával kedveskednek az elszánt, hideget kedvelő és tűrő turistáknak a szervezők.

A programok a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált Vidékjáró programsorozat tematikus programjai.

VÁLOGATÁS A PROGRAMOK KÖZÜL:

Kikerics túra a Szársomlyón

A magyar kikerics legtöbbünknek csak a forgalomból már kivont kétforintos érméről ismerős. Most itt a lehetőség, hogy a természetben is találkozzunk vele a hagyományos szársomlyói kikericstúrán. A résztvevők a máskor csak engedéllyel látogatható természetvédelmi területekre is beléphetnek, éppen ezért a túrázáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. A túráról további információt a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján lehet kapni.  

Időpont: 2014. február 1. és február 8.
Találkozás: Nagyharsányi Szoborpark (A pontos időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők.)
Táv: 5 km (3 óra)
Részvételi díj: 800 Ft/fő

Téli szertúra Szalafőn

Tökmagolajütés, tökmagolaj-kóstolás és ismerkedés az Őrség népi építészétével – ez várja a kirándulókat a Pityeszerről induló könnyed túrán. Gyerekekkel is ideális program a szalafői látogatás: a séta az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény végigjárásával indul, majd a Felsőszeri tanösvényen kanyaroghatunk tovább.  

Időpont: 2014. február 1. 10.00
Találkozás: Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes
Helyszín: Szalafő- Pityerszer környéke, Őrségi Nemzeti Park
Táv: 5 km (3 óra)

Hévízi-tó túra

A Hévízi-gyógytó egyik különlegessége, hogy a zajtól és a portól hatalmas erdősáv, ún .véderdő védi. A tó különleges, meleg klímája és a sok éve tartó védettség különleges állat- és növényvilág kialakulását eredményezte. Most szakképzett természetvédelmi őrök vezetésével ismerkedhetünk meg a bájos kisvöcsökkel, a gyógyhatású gilisztaűző varádiccsal és megcsodálhatjuk a különleges talaj- és vízigényű, ezért hazánkban nagyon ritka kínai mamutfenyőt is. A túrára előzetesen regisztrálni kell. Az ehhez szükséges információt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találhatjuk meg.


Időpont: 2014. február 3. 13.50
Találkozás: Hévíz, Hévízgyógyfürdő, főbejárat
Helyszín: Hévíz, Hévízi-tó Természetvédelmi Terület
Táv: 5 km (2 óra)

Téltemető túra

Bár a név akár a tavasz közeledtét is jelezhetné, mégsem csak erre utal. A nevét egy kora tavasszal virágzó sárga virág, a téltemető adta. Sok más mellett ezt a ritka természeti kincset is meg lehet csodálni a Cégénydányádi-park kertjében. A terület eredetileg a klasszicizáló kastély angolkertje volt: messzi földről hozott növényritkaságok, különleges gondozást igénylő díszcserjék, hangulatos ligetek várják a látogatót. A túra során Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében álló mind a 13 hektárt bejárhatjuk, méghozzá szakképzett segítők irányításával. A túra tervezett létszáma 80 fő lesz, ezért itt is előzetes regisztrációt kérnek. 

 

Időpont: 2014. február 7. 10.00
Találkozás: Cégénydányád, a park Dózsa György úti főbejárata
Helyszín: Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület
Táv: 1,5 km (1,5 óra)
Maximális létszám: 80 fő

Tél a Tisza-tavon

A Tisza-tó nyáron kedvelt célpont, téli világát viszont alig ismeri valaki. Pedig a tó alacsony vízállása ilyenkor azt is megengedi, hogy olyan területeket is megismerjünk, amelyeket máskor nem lehet. A Tisza-tavi túra időjárás és jégvastagság függvényében lesz „jégtúra" vagy különleges gyalogtúra a dzsungelszerű ártéri erdőben, nádasban, gyékényesben. Az egyik legcsodálatosabb Tisza-tavi útvonal járható be a téli túra alkalmával, érintve régi morotvákat, fokokat, erdőket, legelőket, melyeket évtizedekkel ezelőtt bekebelezett a Tisza-tó vize. A csapat több kilátótornyot és az Óhalászi-szigeten lévő romokat is felkeresi. A természeti értékek bemutatásán túl tehát kultúrtörténeti apropója is lesz a téli kalandozásnak, a pihenőponton pedig forró teával, forralt borral és pogácsával várják a résztvevőket.

 


Időpont: 2014. február 8.10.00
Találkozás: Tiszafüred-Örvény, Szabics-kikötő
Helyszín: Tisza-tó, Hortobágyi Nemzeti Park
Táv: 20 km (5 óra)
Részvételi díj: felnőtt – 1.200 Ft/fő (alapszolgáltatással: túravezetés, meleg tea/forralt bor a túra alatt) vagy 2.500 Ft/fő (+ kenyérlángos a túra után),diák, nyugdíjas – 900 Ft/fő (alapszolgáltatással) vagy 1.850 Ft/fő(kenyérlángossal)
Minimum létszám: 8 fő
Jelentkezési határidő: 2014. február 7., 12 óra