Országos Kéktúra 5. - Bükk

Túránkat ezúttal a Bükkben folytatjuk – mintegy 60 km vár ránk, melyet érdemes egy legalább háromnapos hosszú hétvégére beosztani, hogy jusson időnk szétnézni és megpihenni a bélapátfalvi apátságnál vagy akár a szilvásváradi Szalajka-völgyben.

A  putnoki vasútállomásról indulva az Upponyi-hegység területén túrázunk, és a Szilas-tetőről viszont már kilátásunk nyílik a Bükkre. Az upponyi pincesor mellett elhaladva hamarosan elérjük a csodaszép fekvésű Lázbérci-víztározót, melyet 1968-ban a Bán-patak felduzzasztásával hoztak létre. Dédestapolcsány után Mályinka felé tartunk tovább, ahol a helyi bisztróban bélyegezhetünk. A falu látványossága a fa harangláb, mely facsapos, fémszegmentes megoldásával az országban is egyedülálló.

Mályinkát elhagyva, a Baróc-patakon átkelve a KL jelzésű igen meredek emelkedőn útba ejthetjük a dédesi várromot is. A KL jelzés a Dédesi vár – Kisvár – Verebecvár kényelmes gerincén tér vissza a kéktúrába. Az Ördög-oldal emelkedőjének végén kiérünk a bánkúti műútra, majd a P jelzéssel együtt haladva elérünk a bánkúti sípályák aljába. A síházban található bélyegzőhely után felérünk Bánkút központjába. A falu, mely a Bükk második legmagasabb csúcsának, a Bálványnak nyergében fekszik, igazi téli-nyári kirándulóközpont, hiszen itt futnak össze a Bükk-fennsík turistaútjai. Így itt akár meg is szállhatunk, hogy további kirándulásokat tegyünk a környéken a csipkéskúti Lipicai-ménes vagy Lillafüred irányába.

Bánkúttól a csalánosi lucfenyőerdőn át túrázunk, innen térhetünk le a P×; S× és Z× jelzésű sífutókörút-hálózat útjaira is. Utunk a Faktor-réten, majd a Mély-sár-völgyet érintve, a Keskeny-réten át tart a Tar-kő felé, de mielőtt elérnénk célunkat, a ZΔ jelzésen rövid kitérővel felkapaszkodhatunk a csodaszép kilátással váró Három-kőre. Visszatérve a KΔ jelzésen elérhető Tar-kő tetején érdemes hosszabb pihenőt tartani, és gyönyörködni az innen elénk táruló bükki panorámában.

A Tar-kő után a KZ jelzés vezet el a bükki Őserdő mellett, mely 180-200 éves faóriásaival, gazdag flórájával fokozottan védett területnek számít, turistaút sem vezet rajta keresztül. Ösvényünk a Cserepes-kői-barlang felé vezet tovább, melynek különlegessége, hogy 1950 óta ún. barlangszállásnak van „berendezve", így ha igazán különleges és természetközeli szállásra vágyunk, akár a barlang nomád körülményei között is eltölthetünk egy éjszakát. Mielőtt továbbindulnánk a Pes-kő felé, ne felejtsünk el bélyegezni. A Pes-kő-kaput (nyergét) elhagyva kiérünk az Őr-kő-rétre, ahonnan elérhetjük a 880 méter magas Őr-kő csúcsát is. Nagy kanyart leírva érkezünk meg a Kelemen széke alatti nyereg csomópontjába, a II. világháborús német katonasírokhoz. Itt mindenképpen érdemes megállni egy hosszabb kitérőre, és az innen elágazó S jelzésen, a Horotna-völgyön keresztül eltúrázni a Szalajka-völgybe. A völgy híres látnivalói mint az Istállós-kői-ősemberbarlang, a Fátyol-vízesés vagy a völgyben futó kisvasút mellett a közeli Szilvásvárad több szálláslehetőséggel is várja a turistákat, így itt akár éjszakára is megpihenhetünk.

Másnap a kék jelzésre visszatérve, a Lak-völgyben haladva jutunk el a Lak-völgyi-tóhoz, mely kedvelt horgászparadicsom és üdülőövezet is egyben, így érdemes megállni akárcsak egy könnyű ebéd erejéig is. Innen jó rálátás nyílik a Bél-kő bányaműveléssel felsebzett gerincére is. Bélapátfalva központjába érve a falu Cementgyár nevű vasúti megállójában bélyegezhetünk, majd a postánál balra fordulva, a műúton tartunk felfelé a település román stílusú, XIII. századi ciszterci apátságához. A templom megtekintése után kitérőt tehetünk a Bél-kői-tanösvényen a mészkőbányászattal megbontott Bél-kő sziklaoldalába.

Az apátságtól szép, bükkerdős ösvényszakasz vezet el a Telekessy-vendégházig, mely egyben bélyegzőhely is. Egy rövid pihenő erejéig megállhatunk a Gilitka-forrásnál és a szépen felújított Szent Anna- (Gilitka) kápolnánál. Innen már csak néhány km-nyi könnyed séta választ el bennünket utunk végpontjától, a szarvaskői vártól. A várrom csúcsa alatt már a festői fekvésű Szarvaskő házikóinak látványa fogad bennünket. A hegyről leérve a vár alatti parkolóban található büfében bélyegezhetünk, innen pedig vonattal vagy busszal juthatunk el Egerbe.

További információ, térkép és túraleírás a Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos Kéktúra oldalán.