Tisza-tó tavasszal, horgász szemmel

A tavasz és a vele érkező kellemes időjárás, a kedvező fogási lehetőségek fokozzák a horgászkedvet. A „szaporodó" horgászok száma mellett a tavasz több halfajunknak is a szaporodási időszaka, mely során bizonyos tilalmak is érvénybe lépnek. Amire viszont lehet horgászni, az általában jól, mohón eszik a melegedő vízben.

Az aktuális horgásztilalmak mellett tavasszal a változékony időjárás is sok esetben korlátozhatja a horgászokat. Egy-egy nagyobb árhullám levonulásakor az öblítőcsatornák zsilipjeit is lezárásrják. Az árvizes időszak hossza évenként változik, néhány héttől akár két-három hónapig is eltarthat.

Márciusban a szezont sokan a törpeharcsával kezdik, majd a „törpézés" lassan átcsap keszegezésbe, és a szerencsésebbek egy-két compót, dévér keszeget és korán kelő pontyot is foghatnak. A horgászat  igazán áprilisban indul meg. A Tisza-tó gyorsan melegedő sekély vizeiben csapatokban járnak a kárászok, íváshoz kezdenek gyülekezni a pontyok, dévérek, valamint a gyülekező fehérhalak nyomában megjelennek a harcsák. A horgásznak nincs más dolga, mint csendesen bejárni a sekély öblöket, és ahol zavaros a víz, ott érdemes horgásznia.

Májustól ismét lehet süllőzni és balinozni, de legfőképpen ezt a hónapot a harcsaszezon kezdeteként tartjuk számon. Az ívásra készülődő harcsa ilyenkor végzi tavaszi kondicionáló táplálkozását, folyamatosan mozog és eszik. Ilyenkor a lapályos partszakaszokon, a partközelben fenekezve érdemes próbálkozni horogra csalni.

Miközben áthorgásszuk a tavaszt, az esetleges árvizek is levonulnak, a természet „kinyílik"és tavaszi virágpompában várja a látogatókat. Időközben a tározót is visszatöltötték a nyári vízszintre, és a Tisza-tó ismét igazi, megszokott képét mutatja.

A 2014. évre vonatkozó horgászrendről és helyi szabályokról, horgászjegy árakról és további aktualitásokról, érdekességekről a Tisza-tavi Sporthorgász KNKft. honlapján olvashatunk bővebben.