Tisza-tó Napja rendezénysorozat sajtóanyaga

A Tisza-tó Napját ünnepelte a térség
 
2013. május 13-14-15-én tartotta a hatodik hivatalos Tisza-tó Napja programsorozatot a harmincöt évvel ezelőtt emberi kéz alkotta Kiskörei Víztározó. Az idei programsorozat fővédnökei dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.  
 
A szervezők a tó kezelésében érintett szervezetek:

 • Heves Megyei Önkormányzat
 • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat
 • Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
 • Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság
 • Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
 • Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Tisza-tó Programiroda
 • Tisza-tavi Ökocentrum
 • Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás.

 
A szervezők a Tisza-tó Napja legfontosabb céljának azt fogalmazták meg, hogy a ma itt élő óvodások számára élhető térséget, biztos otthont, munkahelyet és perspektívát jelentsen a Tisza-tó. A cél elérése érdekében szeretnék ösztönözni a Tisza-tó területén prosperáló szakterületek intézményeit az összefogásra, konstruktív együttgondolkodásra.
 
Ennek nyújtott keretet a Tisza-tó 2014-2020 c. szakmai konferencia, melyet 2013. május 14-én 10 órától tartottak a Kiskörei Szakaszmérnökség épületében. 15 órától szakmai kerekasztal beszélgetés keretében a meghívott szakemberek, térségi polgármesterek, vállalkozók, civil szervezetek képviselői vitatták meg a Tisza-tó turisztikai fejlesztésének irányait.
 
A szakmai konferencián Búsi Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztéséért felelős helyettes államtitkára üdvözölte a vendégeket, majd ismertette a 2014-2020-as időszak hazai vidékfejlesztési elképzeléseit.
Az elhangzott előadások és az egész napos program eredményeként született Tisza-tó ajánlás letölthető a www.itthon.hu/tiszato oldalról.
 
További események a Tisza-tó Napja kapcsán
 
Tisza-tavi KI-MIT-TUD?
 
Nyolc hónapon keresztül zajlott 145 csapat között a Tisza-tavi Ki-mit-tud? vetélkedő sorozat  általános iskola 6. osztályosai számára, melynek döntőjére május 13-án került sor a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón.
 
A döntőbe jutott hat csapat, az elért helyezés sorrendjében:  

 1. Vidrák, Kisköre
 2. Halászsasok, Berettyóújfalu
 3. Macskabaglyok, Túrkeve
 4. Kérészek, Tiszaszőlős
 5. Vadvirágok, Miskolc
 6. Nyurga ponty, Sajókaza

 
A rendkívül szoros küzdelemben zajlott megmérettetésen a Tisza-tó élővilágára vonatkozó kérdések mellett egyéb, a tóval kapcsolatos turisztikai, vízügyi, vízirendészeti és történelmi kérdésekkel is találkozhattak a csapatok. A hónapokon át tartó ismereti vetélkedő kitartó versenyzői  értékes nyereményekkel  és a Tisza-tó alapos ismeretével lettek gazdagabbak.  Nagyon kiélezett és erős volt a verseny, így a döntőről senki sem ment üres kézzel haza, kirándulások, könyvek, plakátok találtak gazdára a döntősök között. A felkészítő tanároknak, szülőknek ezúton is köszönjük a támogatást, és minden résztvevőnek gratulálunk, jövőre ismét megmérettethetik magukat a csapatok.
 
További információk: Pusztai Dorottya, Tel.: 30/631-38-51
 
Tisza-tó Napja Horgászverseny
 
A Tisza-tavi Sporthorgász K.N. kft. és a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége páros, gyermek  horgászversenyt rendez 2013. május 19-én, vasárnap, a Tisza-tó Napja rendezvénysorozat részeként. Helyszín a tiszafüredi Holt-Tisza szabad strand.   
 
További információ: Szabó István, Tel.: 70/773-7746
 
Vízszintavató Váltófutás
 
A rendezvény része évről évre a 725 fő részvételével, a Kisköre felső vízmércén mért 725 cm-es nyári vízszint jegyében zajlik. A résztvevők, a tavat körülvevő települések lakosságának bevonásával, stafétaszerűen – az adott település közigazgatási határai között – futották körbe a Tisza-tavat (mintegy 70 km-t) ismert felvezető futók kíséretében. A „Vízszintavató váltófutás" – melynek célja felhívni a figyelmet az Európában is egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező Tisza-tóra, és a Tisza-tavi összefogásra – 2013. május 15-én 9:00 órakor startolt Tiszafüredről, a Hotel Balneumtól.   A Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók, Tiszabura, a Kiskörei Duzzasztómű üzemi hídja, Kisköre, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló útvonal megtétele után, a futók délután 15:30 órakor értek célba a Tisza-tavi Ökocentrumban. A szervezők a váltófutásra egy hátizsákot is útba indítottak, melyben jelképes tárgyakkal próbálták kifejezni idei üzenetüket a szakmájuknak, a Tisza-tó mellett élőknek és a Tisza-tavat használóknak.
 
További információk: Fejes Lőrinc szakaszmérnök: 30/27-977-04
 
Kerékpáros túra a Tisza-tó körül
 
Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke kezdeményezésére idén először kerékpáros túrával is kiegészült a futás. Az esemény keretében hét településen – Tiszafüred, Tiszaderzs, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud és Poroszló – helyi gazdálkodók termékeiből bemutatót tartottak, amelynek megtekintése a mintegy 25 fős kerékpáros csapat rövid felfrissülését, pihenését is biztosította a túra során. A kezdeményezés kiemelt célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a Tisza-tavi térségre, a helyben előállított termékek fontosságára.
A résztvevők számára a kerékpárokat a CUBE márka biztosította.
 
 
Vizi és szárazföldi jármű kiállítás és gyakorlat
 
A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség Tiszai Vízitagozatának munkatársai május 14-én a Kiskörei Szakaszmérnökség előtti területen bemutatót tartottak a mentésre alkalmas vízi járműveikből és szárazföldi terepjáró gépkocsijaikból.  Külön érdekesség, hogy bemutatásra került egy olyan légpárnás hajó, amely szárazföldi, vízi és jégen való mentésre egyaránt alkalmas. Május 15-én 15 órától Poroszló, a Tisza-tavi Ökocentrum épületében a felsorolt eszközökkel kapcsolatos gyakorlati bemutatót láthattak az érdeklődők.  
 
 A nyári turisztikai szezon indítása a Tisza-tónál
 
Ennek hivatalos bejelentése történt meg a május 15-én 17 órakor Poroszlón tartott Tisza-tavi Vízszintavató Ünnepségen.
A turizmus számára a nyári vízszint azt jelenti, hogy a Tisza-tónál megnyitottak a szabad vízi strandok (Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud, Poroszló), az Abádszalóki-öböl vízmélysége alkalmas a vitorlázásra és jet-skizésre, elérhetőek a szigeteken az ökoturisztikai programok (Tiszavirág Ártéri Sétaút, Tisza-tavi Vízi Sétány), a ROBIN kalandsziget és a horgászok számára is bejárhatóvá válnak a belső öblözetek, holtágak.
 
A turisztikai szezonra vonatkozó előrejelzések igen biztatóak, például a Tisza-tavi Ökocentrum több száz osztálykirándulást, csoportot fogad idén, a cél a 200 ezer fős látogatószám elérése. A szállások foglaltsági adatai a nyári hónapokat érintően kiválóak, a foglalások az előző évekhez képest lényegesen hosszabb tartózkodási időt prognosztizálnak. A Tisza-tó ma már nemcsak kirándulóhely, hanem kiváló elsődleges üdülési célterület.
A nyári vízszintet az október 23-i hétvégét követően kezdik majd leereszteni. Mindaddig kiemelten számítanak a gyermekes családokra, osztályokra, kerékpárosokra és horgászokra, fotósokra és madarászokra a Tisza-tónál.
 
További információ: Molnár Anita igazgató, Tel.: 30/250-40-15 
 
Tiszafüred, 2013. május 15.