Kulturális felfedező és a védett értékek nyomában

Észak-Magyarország történelmi múltjának leglátványosabb emlékei a várak. De nemcsak a sziklaszirteken álló, impozáns megjelenésű - jelentős falmaradványokkal rendelkező vagy majdnem ép - kővárak tanúskodnak a történelemről, hanem ezen örökségek mellett 3 világörökséggel is büszkélkedhet régió.

Észak-Magyarország büszke arra, hogy már három olyan helyszínnel is rendelkezik, amely fölkerült a védett értékek listájára. Világörökségeink a régióban:

Hollókő ófalu és táji környezete (1987) 

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995) 

A Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj (2002)

Büszkék vagyunk rájuk, szeretjük, féltőn vigyázzuk őket. Olyan természeti, néprajzi, kulturális értékek is találhatók azonban ezen a csodálatos tájon, amelyek a világ figyelmét is magukra vonták, és őrzésük ma már mindannyiunk közös ügye.

Több mint 30 vár, ezek között földvár, sáncvár, várrom és kővár is található a régióban. Gyönyörű földrajzi környezetben, szép kilátást nyújtó hegyormokon, árnyas erdők fölé magasodó sziklabérceken az idő múlásával dacoló várak különleges és rendhagyó túrákkal járhatók be. Míg a nógrádi Salgó, Somoskő, Hollókő vára és zempléni várak (Füzér, Sárospatak, Regéc, Boldogkőváralja) egy-egy autós kirándulásra is felfűzhetők, addig a Mátra és a Bükk legtöbb várát, várromját külön-külön, hosszabb túrával érhetjük el.

Ha végigböngésszük Észak-Magyarország térképét, számos ódon kastélyt és kúriát találunk. Közülük napjainkban több szállodaként is működik, melyeknek vendégei egyszerre élvezhetik a történelmi múlt hangulatát, a főúri kényelmet, valamint a modern kor testet-lelket pihentető valamennyi vívmányát. Ha mindehhez hozzávesszük azt a körülbelül 50-60 kastélyt és kúriát, amelyek más-más funkciót szolgálnak, vagy felújításra szorulnak, illetve turisztikai hasznosításra várnak, nagyszámú, páratlan és egyedülálló értékekkel találkozhatunk.

Úti tippek Észak-Magyarországon >>>