Hova utazzunk, ha esik a hó?

A 2011-es maradék SZÉP-egyenleg elköltésére is kihasználhatjuk a havas hétvégét: síelés, szánkózás, túrázás formájában, sőt lovasszánon romantikázni vagy barlangfürdőben elpilledni sem utolsó. Lássuk az e heti tippeket!

Eplény, Zirc, Veszprém, Balatonalmádi

TIPP! Január 20-án újra World Snow Day ingyenes családi programokkal, gyermek síoktatással, snowboard bemutatóval. Még több információ

1.    napEplény, Nordica Síaréna
Akár késő délután is megérkezhetünk Eplénybe, mert a kivilágított sípályák pénteken és szombaton 23 óráig állnak a síelők szolgálatába.
Szállásként több opciót is választhatunk a faluban, a sípálya közvetlen közelében is, vagy a közeli Zircben, Veszprémben, de még akár Balatonalmádiban is.
Szállás Eplényben

A Nordica Síarénáról
Idén már nem csak hóágyúzott sípályákat találunk Eplényben, hanem 4 szánkópályát is a Veszprémtől 15 km-re lévő település külterületén. A Nordica december 14-én nyit 16 különböző sí- és 4 szánkóútvonallal. Találunk itt Freeski és Funparkot is. A síelők és szánkósok mellett a snowboardosok igazi téli paradicsoma ez. Jelenleg 5 pálya síelhető.
siarena.hu

2.    nap - Eplény - (Zirc) - Veszprém
A reggeli síelés után fedezzük fel a környéket, látogassunk el Veszprémbe! Aki vészesen megéhezik, bátran nézzen be először Zirc legendás hamburgereséhez a főúton.
Veszprémi felfedező sétánkat az Óváros térnél kezdjük meg, ahol a 2-es szám alatt találjuk a Tourinform irodát is, nézzünk be térképekért, idegenvezetésért, programajánlókért. Ha busszal megyünk, a pályaudvartól 150 méterre találjuk az Óváros teret. Az autóval érkezők jó, ha megjegyzik, hogy a Balaton Plázában ingyenes a parkolás. Kiindulópontunktól felfelé a székesegyházba térhetünk be, a várból pedig a Séd folyó völgyének fantasztikus panorámájában gyönyörködhetünk.
Éttermek, kávézók ahol ebédelhetünk Veszprémben.

3.    nap - Eplény - Balatonalmádi
Az utolsó nap kellemes levezetésként ugorjunk be Balatonalmádiba két okból is: egyrészt a Balatont télen is látni kell, másrészt a három napos kimerítő síelés után jól fog esni egy pihentető wellness délután, melyet az egyik szállodában helyi napijeggyel is megtehetünk.  Szaunázzunk, fedezzük fel a gőzkabint vagy jelentkezzünk be masszázsra!


Mátraszentistván, Parádfürdő, Gyöngyös, Mátrafüred

Tipp! Hófesztivál és Családi síbajnokság január 17-19.; január 20-án World Snow Day nemzetközi rendezvény.

1. nap - Mátraszentistván
„Aprócska Ausztria a Mátrában" – szól Mátraszentistván síparkjának szlogenje, ahol 8 (nyolc!) új pályát nyitottak az idei hószezonra. Pénteken és szombaton este 9-ig állnak nyitva a sípályák. Szállást a szinte összenőtt Mátraszentistván- Mátraszentlászló-Mártaszentimre térségben találunk.
Szállás

A Sípark Mátraszentistvánról
A Felső-Mátrában elhelyezkedő síparkban jelenleg 10 pálya áll a síelők rendelkezésére, míg a folyamatosan üzemelő Hócsúszdapark biztosan a gyerekek kedvence lesz. Az alpesi hangulatú Hüttében forró ital és sztrapacska kapható. A HócsúszdaPark 100 méteres pályáján a kalandkeresők kipróbálhatják  a Skibike-ot és a Skiroller-t is.

2.  nap Mátraszentistván - Gyöngyös - Mátrafüred vagy Kékestető

Síelést, szánkózást vagy hófánkozást követően fedezzük fel a környéket! Erre két jó tippünk is van:

a.) Látogassunk el Gyöngyösre, ahol az Orczy kastélyban megtaláljuk a Mátra Múzeumot, itt láthatjuk kiállítva a mátraderecskei mamut csontvázát, többek között. Gyöngyösről Mátrafüredre csodaszép vidéken keresztül juthatunk el az erdei kisvasúton, a Mátravasúton. Menetrend: http://www.kisvasut.hu  Mátrafüred látnivalói között szerepel a Bábakő gejzírkúp, a Sástó, a régi olajfúrótoronyból kialakított kilátójával, valamint a Kalló vízimalom.
Tipp! A Tájközpontban akár téli lézertúrára, snowsegway-ezésre is jelentkezhetünk, részt vehetünk hótalp-, szánkó- és bobtúrán.

b.) Túrázzunk a Kékestetőre, ahol hazánk leghosszabb sípályáját is megtaláljuk (vendégsíelés megengedett), és az erdei utakon motorosszán-túrát tehetünk.  Nézzünk föl a TV torony kilátóba is!

3. nap - Mátraszentistván - Parádfürdő
Hazafelé keressük fel Parádfürdőt, ahol gyógyfürdő kórház működik, felfedezhetjük a palóc népművészet, palóc építészet és hagyományok világát is. A látnivalók sorában: Károlyi-kastély, Kocsi Múzeum, Palóc-ház.
Relaxálásra, levezetésre ajánljuk a szálloda Erzsébet-szárnyát, melyet külső vendégként is használhatunk, s úszómedence, finn szauna, törökfürdő és masszázs is rendelkezésünkre áll.