Barlangolás Miskolcon

Miskolcon három olyan jelentős barlang van, mely az idelátogatók számára nyitva áll. A három barlang közül kettő klasszikus, kivilágított, bejárható: A Szent István-barlang és az Anna-barlang Lillafüreden. De mi a harmadik?

Szent István-barlang

Történt, hogy a hegyekben egy kutya véletlenül beleesett egy mély gödörbe, majd napokig ugatott. Ez nem hagyta nyugodni a helyi fiatal srácokat és lemásztak megmenteni a kutyát. És hát nem csak a kutyus volt leesve, hanem az álluk is, mert amit lent láttak az nem volt más, mint egy gyönyörű cseppkőbarlang. Ez a történet Lillafüreden esett meg mintegy száz évvel ezelőtt. Mára szépen kiépítették az így megtalált Szent István-barlangot a látogatók számára, sőt a mikroklímának hála légzőszervi megbetegedésben szenvedők is gyógyulhatnak itt egy külön teremben. A változatos cseppkőformákkal büszkélkedő barlang meglátogatását kár lenne kihagyni, ha valaki a festői szépségű Lillafüreden jár.

Anna-barlang

A Szent István-barlangtól egy kőhajításnyira találjuk az Anna-barlangot a lillafüredi Palotaszálló és egyben a Szinva-vízesés mellett, a most felújított Függőkertek aljában. A világon ritkaságszámba megy, hogy ilyen mésztufabarlang turisták számára is látogatható. Nem véletlen hát, hogy egy fokozottan védett barlangról van szó. Anno Petőfi sem hagyta ki a látogatást.

 

Barlangfürdő

És van még egy látogatható barlangja Miskolcnak, mégpedig a másik kettőnél is jóval híresebb és egyben nagyobb, nameg persze különlegesebb is: a Miskolctapolcai-tavasbarlang, ismertebb nevén a Barlangfürdő. Egykor a bencés szerzetesek és a törökök is szívesen időztek itt – nem véletlenül, hisz a feltörő termálvíz és a különleges barlangi formák ma is elvarázsolják a látogatókat. Ráadásul mára már számos élményelem, szolgáltatás teszi még teljesebbé a fürdőzést.

Overallos barlangtúrák

A három miskolci turisztikai barlang mellett természetesen a Bükkben rengeteg barlang található még, ahogy ezt egy tisztességes mészkőhegységtől el is várhatjuk. Közülük nyolcba a Bükki Nemzeti Park szakemberei overallos, kúszós-mászós barlangtúrát is szerveznek, előzetes bejelentkezés alapján. Szigorúan csak elszántabbaknak!

Még több barlang: barlangok, túrák, szállás barlang-közelben >>