Mátrai borút

A Mátrai borvidék számos titkot rejt magában, borai izgalmasak, tiszták, illatosak, mint maguk az erdők. Tapasztalja meg a mátrai borokból áradó üdeséget és hozzá az ott élő emberek vendégszerető kedves mosolyát!

Bárki számára elérhető „minden estés" borok, otthon, barátokkal, családi körben, egy könnyebb vacsorához vagy csak úgy magában fogyasztva, élvezve minden zamatát. A Mátrai történelmi borvidék területi nagysága alapján a hegyvidékiek között a legnagyobb. A borvidék a Mátra-hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.

A Mátra-vidék legnagyobb települése Gyöngyös. Kiemelkedő bortermelő települései: Abasár, Markaz, Kisnána, Visonta, Nagyréde, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos. A Mátra déli-délnyugati lejtőin a sok napsugár érleli a szemeket, a régi tűzhányók talaja pedig minden jóval ellátja a szőlőket, hogy tüzes, illatos, jó bort teremjen. Az itt készült fehérborok elsősorban friss virág- és gyümölcsillatukról híresek. A leggyakrabban használt, összetéveszthetetlen „muskotály" illat mellett gyakran említik a különböző fehér virágokat, például az akácot, bodzát, hársvirágot, de megjelennek a nektáros, mézes, citrusos jegyek is. A Tramininél és időnként a Cserszegi fűszeresnél rózsára emlékeztető aromák is felbukkannak.

A késői szüretelésű félédes-édes borokról sem szabad megfeledkeznünk, melyek a száraz, friss tételeknél jóval hosszabb ideig érlelhető, különleges desszertborok. Esetükben a sav és aromaanyagok csökkenése a bogyók betöppedésével, esetleg aszúsodásával megáll, sőt egyre koncentráltabb alapanyaggá érik, s veszi fel a késői szüretelésű borokra jellemző mézes-aszalt gyümölcsös jelleget.

A borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok idején szolgálnak látványosságként, hanem egész évben. Az idelátogatók kellemes élmények részeseivé válnak, ha felkeresik a nevezetesebb emlékhelyeket: a gyöngyöstarjáni Haller-pincét, a nagyrédei Szőlők Kft. szőlészeti múzeumát, az „Aba Sámuel" pincét Abasáron, a kisnánai Kompolti várat, a Farkasmályi pincesort. A Mátrai borvidék boraiból ízletes csokrot kínál Gyöngyös Fő terén, a Mátraaljai Borok Háza

Még több borvidék >>