Szeged, a pörgő egyetemváros

Talán József Attilát sem tanácsolná el ma az egyetem fura ura, hiszen utólagos bocsánatkérésként az egyetemet róla nevezték el, és így működött négy évtizedig. Az Egyetemi nyár utolsó nagy zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok, azaz a SZIN sok fiatalt vonz.

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld -- Szeged, a napfény városa

A rangos kulturális fesztiválok sorában kiemelkedik a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az előadásoknak impozáns hátteret nyújtó Fogadalmi templom, ismertebb nevén a Dóm és a Dóm tér az 1879-es nagy árvíz után épült. Akkor épültek újjá a város lakóházai, közintézményei, akkor alakult ki a mostani körutas-sugárutas városkép. Tegyünk egy sétát a belvárosban a Dóm tértől a Széchenyi térig! A Dugonics téren az árvíz 100. évfordulójára épített zenélő szökőkút, melyet ötszáz fény- és vízjáték, 12m magas vízsugarak és különböző zeneszámok tesznek hangulatossá. Az Európában is kuriózumnak számító Reök-palota a színvonalas időszaki kiállítások mellett állandó programokkal - Irodalmi és Opera Szalonnal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, szobaszínházi előadásokkal - várja a látogatókat. Innen rövid sétával jutunk el a századfordulón épült, monumentális Zsinagógához. A Széchenyi tér fái és csodás szobrai között sétálva pedig előtűnik a Városháza, amelyet a mellette álló Bérházzal a "Sóhajok hídja" köt össze. A Kárász utca a város mediterrán hangulatú sétálóutcája, ahol a Dugonics tér felől érkezőket az Utcazenész szoborcsoport, a Széchenyi tér felől jövőket pedig a Köszöntő szobrok fogadják.

Családdal érkezve keressük fel a Szegedi Vadasparkot, a Füvészkertet vagy az újszegedi EKO Parkban üzemelő kalandpályát!

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld -- Szeged, a napfény városa