Szarvas: zöld alföld és történelem

Szarvast szlovák telepesek alapították, akiknek kultúráját és hagyományait a mai napig őrzi a Körös-parti város. A kultúrát többek között az alkotóház három kastélyépület, vízi színpad, a természetszeretetet a Pap-kert arborétum, a történelmi Magyarországot pedig a szárazmalom képvieli.

Itt dolgozott evangélikus lelkészként és itt alapította iskoláját Tessedik Sámuel. Egykori iskolája ma múzeum, amelyben munkásságát bemutató gyűjteményt, régészeti és néprajzi anyagokat is láthatunk. Az életét bemutató musical volt a nyitóelőadása a 2011-ben elkészült Vízi Színháznak. A nyári szezonban ismét várják a színházkedvelőket!


A városon átkanyargó Kákafoki-holtág szépségét a vízről csodálva fedezhetjük fel igazán. Vízi járművet a ligetben található kölcsönzőben kapunk. Útközben átkelünk az új gyaloghíd alatt, amely a ligetet köti össze a várossal, a vízről is megcsodálhatjuk a Vízi Színházat, a Bolza-kastélyt, előtte a vízben álló Millenniumi Emlékművet és a Történelmi Magyarország közepét jelképező szélmalmot is. A holt Körös partján elterülő, Pepi gróf, vagyis ifjú Bolza Pál által alapított, lélegzetelállítóan gyönyörű Arborétumban tett séta még a legelcsigázottabbakat is feltölti.


Az országban egyedülálló ipartörténeti műemlék az 1836-ban épült és ma is működőképes szárazmalom, amelyben időnként kísérőprogramok keretében látványos bemutatót is tartanak.
A belvárosban található a gyógyfürdő – ide nem csak rossz időben érdemes betérni!


Az utunkat tovább folytatva keressük fel Ezüstszőlőn a Maczkó család kézműves házát, a Sárarany Szalmaportát.