Ahol mindig cifra a palota

„Hírös város az aafődön Kecskemét…" – írja Tisza-Duna közti tájbeszéd szerint költeményében Petőfi Sándor. A vers ihlette névvel Hírös Hét Fesztivált tartanak a városban minden év augusztusában.

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld - Kecskemét és környéke

A rendezvény helyszínéül szolgáló Főteret azonban nem csak ekkor, hanem egész évben érdemes körbejárni. Az országban egyedülálló módon szinte az összes felekezet temploma megtalálható itt, így a török hódoltság ideje alatt épült Református templom, a város legrégebbi épületeként számon tartott Barátok temploma, az Ybl Miklós tervezte Evangélikus templom, a görög kereskedők által építtetett Szentháromság ortodox templom, a Tudomány és Technika Házává átalakított zsinagóga valamint a Piarista templom. A főtéren magasodik a város talán legismertebb épülete, a 73 méter magas Nagytemplom. A templom tornyából Kecskemét városképében gyönyörködhetünk.

A Városházát a magyar szecesszió kiemelkedő alkotásai között tartják számon. Külső majolikadíszei szintén a pécsi Zsolnay-gyárban készültek, homlokzatát híres magyar történelmi személyek; Árpád, Huba, Zrínyi Miklós, Thököly Imre, Hunyadi János, Mátyás, Szent István és I. Ferenc domborművei díszítik. Az épület különlegességének számít a Kodály Zoltán komponálta harangjáték, mely óránként megszólaltatja a "Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját..." kezdetű dalt.

A Cifrapalota épülete már messziről kitűnik – ha meglátjuk, rögtön dalra is fakadhatunk és kiderül, hogy nem csak a nóta szerint zöld az ablaka. A gyerekek – főleg a nagyobbak – rácsodálkozhatnak az iskolában tanultak élő példáira. Hiszen Kecskemét a helyszíne Mikszáth Beszélő köntösében megörökített történetnek, de a város vasútállomásán született a világhírű Kodály Zoltán, akinek emlékét többek között a róla elnevezett Zenepedagógiai Intézet őrzi.

Az eredetvédett kecskeméti barackpálinka a gyümölcsöskertek „aranyló homokján" termesztett barackból készül. A világhírű hungarikumról az 1935-ben Magyarországra látogató Edward király így szólt: „Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum!"

Az új Kecskeméti Fürdő az ország egyik legrangosabb versenyuszodáját is magában foglalja. A karibi hangulatot idéző élményfürdőben két élmény-, hullám- és kalandmedence, mászófal és sodrófolyosó, pancsoló, relaxációs tér, csúszdák, pelenkázó és gyermekmegőrző létesült. A gyógyászati részlegben elhelyezett watsu-medence a keleti terápiás kezelés mellett egyéb gyógyászati kezelésekre ad lehetőséget. A szaunavilágot finn, aroma és infraszauna, gőzkabin és jégkamra valamint kültéri szaunák és jacuzzi alkotják.

A Kecskeméti Vadaskert mintegy három hektáron, elsősorban hazai vadak és őshonos magyar háziállatok bemutatása céljából létesült, de az utóbbi időben folyamatosan készülnek kifutók, madárröpdék. A korábbi fajösszetétel jelentősen kibővült, csodálatos egyedeivel a Föld minden kontinense képviselteti magát.

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld - Kecskemét és környéke