Kecskeméteről igaz a nóta

A Cifrapalota épülete már messziről kitűnik, és kiderül, hogy nem csak a nóta szerint zöld az ablaka. A szecessziós épület mézeskalácsházra emlékeztető cserepei és a homlokzatán látható mázas díszek a világhírű pécsi Zsolnay-gyárban készültek.

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld - Kecskemét és környéke

Be is lehet menni, az épületben a Kecskeméti Képtár működik. Egyébként ez az a város, ahol egyik izgalmas kiállításról a másikra egyedülálló gyűjteményeket fedezhetünk fel. A gyerekek – főleg a nagyobbak – pedig rácsodálkozhatnak az iskolában tanultak élő példáira. Hiszen Kecskemét a helyszíne Mikszáth Beszélő köntösében megörökített történetnek, de a város vasútállomásán született a világhírű Kodály Zoltán, akinek emlékét többek között a róla elnevezett Zenepedagógiai Intézet őrzi. A történelem és a fotó kedvelői a Magyar Fotográfiai Múzeumban a világ dokumentumszerű megörökítésének másfél évszázados történetét tekinthetik át. A Szórakaténusz Játékmúzeumban átélhetők a gyermekvilág örömei, a Naiv Művészet Múzeumában a felnőttként is egyszerű lélek ábrándos alkotókedvét csodálhatjuk. A Leskowsky Hangszergyűjtemény több mint 2500 hangszerrel büszkélkedhet, néhány az élőzenés tárlatvezetés során ki is próbálható.

A Kecskemétfilm repertoárját több mint 250 film alkotja, és több mint félszáz nemzetközi díjat nyer. Legnagyobb sikerük a Vízipók-Csodapók volt, ezen kívül a kecskeméti filmeseknek köszönhetjük a „Magyar Népmesék", a „Mondák a magyar történelemből", a „Mesék Mátyás királyról" és a „Leo és Fred" című alkotásokat. Kétévente (páratlan években) kerül megrendezésre a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol hazai és külföldi tehetséges filmesek mutatkoznak be. A szintén kétévente (páros években) tartott Csipero – Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozóra meghívott gyermek- és ifjúsági csoportok magukkal hozzák nyelvi nehézségek nélkül is átadható ajándékukat: zenét, táncot és műsort, amely megismerteti kultúrájukat másokkal.

Karnyújtásnyira a Dél-Alföld - Kecskemét és környéke