Hajós-Bajai Borvidék

A szelíd alföldi vidék errefelé már korántsem az asztallap simaságú táj. Mezők, buckák, homoki erdők és takaros kis falvak szabdalják a látképet. A bácskai löszös hátakat és Dunára dőlő szelíd, elsimuló buckákat találunk.

A falvak közelében szőlőskertek borítják olyan rendezetten, mintha fésűvel szaladtak volna rajtuk végig.

Bács-Kiskun megye szegletében a kedves borászok és kiváló borok adta remek és felejthetetlen hangulatú borkóstolás közben mindenki rátalál kedvenc borára, hisz megtalál itt mindent, mi szem-szájnak ingere. A könnyű Chardonnaytól a friss Kékfrankos Rosén át a komolyabb Pinot Noirig igazán széles palettából választhat. A remek borokat kortyolgatva egészen biztosan beleszeret a borba és nedűt termő vidékbe.


Hajóstól nem messze, az egykori ártér feletti löszháton találjuk az Európában is különlegességnek számító 21 utcából és 1200 présházból épült pincefalut. A löszbe vájt és téglával bélelt, domb hűtötte pincelabirintusaiban érlelődik az illatos szőlőből szorgos kezek munkájával a híres hajósi Cabernet, Kék Frankos, Zweigelt. A zegzugos utcák, a domboldalba bújó présházak, szőlőkből nyíló panoráma, a barátságos emberek és a kitűnő borok felejthetetlen élményt adnak.