Zsidónegyed titkai

Zsidónegyedként a 6. és 7. kerület belső részét nevezzük. A 18. század végétől ezt a városrészt nagyrészt zsidók lakták, sokáig egyfajta város volt a városon belül. A környék ma is őriz valamennyit a régi idők hangulatából: flódni illatával és klezmer hangjaival csábítja a felfedezőket.

A Budapesti zsidónegyedben már az 1800-as években is színes élet zajlott. A műhelyekben szebbnél szebb ékszerek és cipők készültek, nyomdák, könyves-, szőnyeg-, és textilboltok, pékségek, kóser hentesek kínálták a protékáikat. Itt köttettek Európa gabonakereskedelmének nagy üzletei is, méghozzá a Király utcai Orczy Kávéházban.

A hasonló vendéglátó helyeken művészek, írók és a kor más neves emberei vitatták meg az aktuális politikai és művészeti élet kérdéseit, míg a negyed más lakói imára siettek a környékben található számos zsinagóga vagy imaszoba egyikébe.

A pezsgő életet a 2. világháború törte ketté, és el kellett telnie jó pár évtizednek, hogy a negyed újra kedvelt területe legyen a kereskedőknek és a szórakozni vágyóknak. Az girbe-gurba utcák omladozó házai a 2000-es évek második felétől újultak meg vagy cserélődtek le új épületekre, ekkor alakult ki a terület mai arculata.

Fejezetek a Király utcából

A Király és Kazinczy utcák két körút által határolt területe ma az éjszakai élet, a romkocsmák, a mulatók, a dizájner üzletek birodalma. Találunk itt galériát, éttermet, kávézót, tetőteraszt és alternatív szórakozóhelyet is, amelyek a világ minden csücskéből vonzzák a fellépőket és a közönséget is egyaránt.

A Király utca azonban nem mindig volt a szórakozás fellegvára. Korábban a bőrüzemek jellegzetes, csersavas szaga terjengett a házak között, de volt itt selyemgyár és kupleráj is, sőt, évtizedekig működött a vakok intézete a legpestibbnek kikiáltott utcában. Innen került ki Nobel-díjsasunk, Wigner Jenő atomfizikus és itt született Szomory Dezső, Weiner Leó és Kabos Gyula is.

Zsinagógák Budapesten

A zsidó vallás mindhárom irányzatának – az ortodox, a neológ és az Egységes Magyarországi Izraelita („Status quo ante") Hitközségnek is – épült zsinagógája a negyedben. Ezek közül kettőt, az ortodox hitet képviselő Kazinczy utcait, és a neológ hitközség által fenntartott Dohány utcait ma is látogathatjuk, ez utóbbi egyébként Európa legnagyobb ilyen épülete. A Kazinczy utcai, szecessziós épület üvegablakait Róth Miksa tervezte, míg a a Rumbach Sebestény utcai épület tervei a híres Otto Wagner irodájában készültek.

A Dohány utcában található a gazdag anyaggal rendelkező Zsidó Múzeum, a zsidó temető és a Hősök temploma is, a Kazinczy utca 16. szám alatt pedig egy igazi különlegességet, a mikvét, vagy mikvah-ot, az ortodox zsidó hívők tradicionális fürdőjét találjuk, amelyet ma is rendszeresen látogatnak a megtisztulási napokon.

Az átjáróudvarok titka

A negyedben gyakorta megtalálható átjáróudvarok a sűrűn lakott negyedben is gyors közlekedést biztosítottak - persze csak azoknak, akik ismerték a tömegben nyíló egérutakat. Az egyik legismertebb ilyen átjáró a Gozsdu udvar, ami a Király-Kazinczy-Holó-Dob és Rumbach Sebestyén utcákat köti össze. Az udvart a román származású Gozsdu Manó építtetette, hogy a lakások és üzlethelyiségek bérbeadásából a román fiatalok taníttatását segítse. Ma is működik a Holló utca felőli részen a román ortodox hitközségi templom.

Kóser konyha: macesz gombóc, zsidó tojás és a flódni

Sólet füstölt libacombbal, flódni vagy  macesztorta - ezeket az ételeket szinte mindenki ismeri és szereti is. Ha kóser verzióban szeretnénk megkóstolni a zsidó konyha e remekeit, akkor irány a Hanna vagy a Carmel Pince. Előbbiben ne hagyjuk ki a töltött halat, sóletet marha kuglival, utóbbiban a macesztortát csokoládéöntettel vagy a matbucha salátát kóstoljuk meg feltétlenül.

Míg a fent említett helyek főleg az ortodox környezetben ismertek, addig a Mamma Mia olasz- zsidó konyhát vezet, míg a 7. kerület peremén fekvő Fülemülében többek között igazán finom és laktató sóletkülönlegességeket tesztelhetünk.

Édességre vágyóknak érdemes felkeresniük a Fröhlich cukrászdát, ahol a dobostortát éppúgy megtaláljuk, mint a flódnit, hámántáskát, hanukai fánkot. A Noé cukrászdában például isteni flódni vagy almás-diós macesztorta várja az oda betérőket. A reggelihez való péksütit beszerezhetjük a Cari Mama Pizzéria és Pékségben, ahol a pékáru szigorú minőségi elvárások után nyeri el a kóser engedélyt. Míg a Kosher-shop, Jerusalem Kávézóban izraeli kóser teákat és kávékat iszogathatunk, és delikát termékek és kozmetikumok mellett minőségi borokból csemegézhetünk.

Séták a budapesti Zsidó Negyedben

A negyedet önállóan, útikönyvvel felszerelkezve is felfedezhetjük, azonban szervezett túrákon is részt vehetünk például a Unique Budapest, Imagine Budapest, Hosszúlépés Városi Séták vagy a Jewish Tour Budapest jóvoltából.

A negyed kulturális kínálatát erősíti a zsidó emlékek, múzeumok, zsinagógák mellett a Spinoza Kávéház és Színház, amely zenei és prózai előadásokkal kapcsolódik a zsidónegyed hangulatához. Vannak esték, amikor az odeszai világ elevenedik meg, de akár a  pénteki klezmer estbe is bekapcsolódhatunk.

A negyed két nagy fesztiválja a júniusi Judafest, mely a család minden tagjának kínál gasztro és zenei programokat, míg  igazi kulturális csemegét jelent az augusztus végével induló Zsidó Nyári Fesztivál. 

A 1996 óta évente jelentkező eseményen külföldi és hazai előadók várják a közönséget. A fesztivál változatos helyszínein koncertektől kezdve színházi előadásokon át a szalonbeszélgetésekig és emlékestekig a legkülönbözőbb műfajú programokon vehetünk részt.