Látogatás a Szent István Bazilikában

Azoknak is érdemes felkeresni a budapesti Szent István Bazilikát, akik már jártak ott. A Mindszenty-tárlattal kibővített kincstára, impozáns harangjai, az itt rendezett egyházzenei koncertek Budapest egyedülálló vonzerejévé teszik a lipótvárosi főtemplomot. A főváros panorámája pedig páratlan szépségű a kupola erkélyéről.

A névadó Szent István

Eredetileg a városrész elnevezésével összhangban Szent Lipót Bazilikának hívták volna a mai Szent István Bazilikát. Ám 1896-ban, a millenniumi ünnepségek idején el tudta érni a Bazilika plébániahivatala, hogy ne egy Habsburg szentnek ajánlják a lipótvárosi templomot. A főoltáron az első magyar király, Szent István szobra áll, a pillérek alatt három magyar szent: Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Gellért és Szent László szobra látható. Elhelyezésük szimbolikus, az európai keresztény kultúra részeként ábrázolják a magyar szenteket. 
 
A Szent Jobb
 
Szent István király mumifikálódott holttestét a halálát követő zűrzavaros, trónviszályos időkben a fehérvári bazilika alatt lévő sírkamrában rejtették el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet leválasztották, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki. A Szent Jobb ereklyét kalandos története során többször eltűntnek hitték, de 1950 óta a budapesti Szent István Bazilikában őrzik, és a rendszerváltás óta a hagyományoknak megfelelően ismét évről évre elindul Szent István napján, augusztus 20-án a könyörgő körmenet. Az ereklye a bazilika Szent Jobb kápolnájában tekinthető meg, hétfőtől szombatig 10.00-15.00 óra között (telefonos egyeztetés alapján).
 
A Bazilika kupolája
 

A külső kupola egész évben nyitva tartó panoráma teraszára lifttel mehetünk fel, csak az utolsó métereken vezet lépcső a kupolabelső izgalmas terében. A kupolákhoz vezető előcsarnok feletti padlástér - lenyűgöző tágassága és fénygazdagsága miatt - ideális helyszín képzőművészeti és fotókiállítások rendezésére.

A nagyharang

A déli (jobb) toronyban található a Szent István-nagyharang, a Bazilika hat harangja közül a legmonumentálisabb. 9250 kilogrammos, alsó átmérője 240 cm, ezzel Magyarország legnagyobb harangja. 1990-ben készült a passaui Perner öntödében. Érdekessége, hogy füles harang; koronáján 6 db. fülecske van és ezeknél fogva van felfüggesztve. Legfőképpen augusztus 20-án és szilveszter éjfélkor kondul meg, emellett főünnepekkor hallható.

 
A Mindszenty-tárlat és a Bazilika zenei élete
 
A lipótvárosi főtemplom megújult Kincstárának jelentőségét emeli Mindszenty József bíboros (1892-1975) hagyatékának eddigi legteljesebb bemutatása: a hitvalló főpap személyes használati és liturgikus tárgyainak gazdag válogatása a középső teremben. A panorámaerkélyre vezető lift és csigalépcső visz az új kiállítótérbe, ahol Magyarország utolsó hercegprímásának személyes tárgyait úgy rendezték el, mintha az amerikai nagykövetségen való kényszertartózkodása idején látogatnánk el hozzá.
 
A régi kincstár helyén, a földszinten szép kápolnát alakítottak ki, ahová a zajos turistaforgalom közben vonulhatnak félre azok, akik csendesen szeretnének imádkozni.
 
A Bazilika zenei élete 1905. évi felszentelése óta jelentős, főorgonistái egytől egyig jeles orgonaművészek közül kerültek ki. Nyaranta kiváló hazai és külföldi orgonaművészek adnak hangversenyt a Bazilikában, s szintén nyári időszakban vasárnaponként, valamint a nagyobb egyházi ünnepeken a kórus is koncerttel várja az érdeklődőket.
 
A Szent István Bazilikával kapcsolatos aktualitásokról (a templom története, látnivalók, plébániai hírek, koncertek, zenei élet) bővebben olvashatnak a www.bazilika.biz weboldalon!