Örökségünk, amit mi adunk a világnak

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez. Két évvel később, 1987-ben ott találjuk az UNESCO Világörökségi Listáján a Margit hídtól egészen a Szabadság hídig terjedő partszakaszt.

Nemcsak mi, magyarok értünk egyet abban, hogy hazánk fővárosa az egyik legszebb fekvésű nagyváros a világon. A Duna által kettészelt, hegyet és síkvidéket egyesítő Duna-parti látképe jól szemlélteti a magyar főváros történetének különböző időszakait. A város számos műemléke – Aquincum római kori településétől a Budai Vár és a Fő utca megannyi középkori és újkori lakóházáig – mára egy izgalmas, színes, harmonizáló egyveleget alkotnak. Mátyás király uralkodása alatt a budai Várkastélyt Európa egyik leggyönyörűbb rezidenciájaként tartották számon. A reformkorhoz és Széchenyi nevéhez köthető első állandó Duna-hidunk, a Lánchíd.

Az 1987-ben a Világörökségi Listára felvett terület a Margit hídtól a Lánchídon és az Erzsébet hídon át egészen a Szabadság hídig terjed, magába foglalva a Budai Várat és a Gellért-hegyet a Sziklakápolnával, a Szabadság-szoborral és a Citadellával, valamint a szecessziós Gellért fürdővel. A pesti oldalon a Duna-parti sáv jelenti a világörökségi területet, melynek legmarkánsabb épülete Steindl Imre Országháza, de kiemelkedik a Magyar Tudományos Akadémia épülete a Széchenyi téren, a Gresham-palota, a Pesti Vigadó, valamint az újjáépült Március 15. tér is. A lista 2002-ben kibővült az Andrássy út történelmi környezetével, melynek szerves része a Hősök tere a Millenniumi Emlékművel, a Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal. Alatta robog a Millenniumi Földalatti Vasút – népszerű nevén „kisföldalatti" –, amely a maga nemében a legrégebbi a kontinensen.

Az Andrássy út tengelyére kulturális, szabadidős és szórakoztató létesítmények egész sora fűződik föl: az Operaház Magyarország egyetlen, operákra és balettekre szakosodott színháza. A Budapesti Operett Színházban az operettek mellett musical darabokat is játszanak. Az eredeti szépségében és eleganciájában felújított Divatcsarnok épületében ma könyvpalota és prémium kategóriás kávézó fogadja a látogatót. A Mai Manó Házban a kortárs magyar fotográfusok „szentélyébe" léphetünk be, majd az Ernst Múzeumban folytathatjuk a kultúrmaratont. Az Oktogon és a Kodály körönd között bújik meg a legendás Bábszínház, közelében pedig a Liszt Ferenc Emlékmúzeum. A 20. századi elnyomások áldozatainak állít emléket a Terror Háza, az Andrássy út Oktogonhoz közeli részén.

A Távol-Kelet és Ázsia-rajongóknak igazi kulturális „cunamival" érhet föl egy séta az Aranymúzeumban. A szomszédos KogArt Ház a kortárs művészeteket hozza közelebb a magyar közönséghez. A legkedveltebb turistacélpontok közé tartozik az innen pár lépésre kezdődő Városliget, a Vajdahunyadvár tornyos épületegyüttesével. A romantikus várkastély falai között, a Városligeti-tó parányi szigetén található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, ahol megismerkedhetünk a hazai állattenyésztés történetével.

Hasznos információk:

  • A Szépművészeti Múzeumban a mozgáskorlátozottak és rászorulók közlekedését a főbejárati lépcsősor jobb oldalában található lift segíti.
  • A Szépművészeti Múzeum világhírű vándortárlatokra épülő időszaki kiállításaira és a Múzeum+ programokra elővételben is lehet jegyet vásárolni a Múzeum jegypénztárában, valamint néhány további jegyirodában, webáruházakban és értékesítő hálózaton keresztül.
  • A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban 10 nyelven biztosítanak audioguide szolgáltatást.