Kultúrák találkozása Budapesten

Szinte nincs olyan nemzetiség, amely nem képviselteti magát régiónkban. Ha az USA az olvasztó tégely, akkor mi vagyunk a kaleidoszkóp, az itt élő nemzetiségek büszkén őrzik és mutatják hagyományaik és kultúrájuk különböző voltát.

Budapest mellett jelentős a sváb kisebbség a Budai-hegység és a Pilis környékén: Solymáron, Pilisszentivánon, Leányváron is. Ne hagyjuk ki a felsorolásból Taksonyt, Dunaharasztit, Ráckevét és Etyeket sem. Itt német nemzeti iskolák is működnek, s a helyiek őriznek olyan hagyományokat, mint például az aprószentek napját.

Szerb templomokat csodálhatunk meg Szentendrén és Ráckevén is. A szerb kultúrát és hagyományt közösségi házak, klubok, s egyre növekvő számú ének-, zene- és néptáncegyüttesek őrzik. Jelentős múltra tekinthet vissza a magyarországi szerb színjátszás is, amelyet napjainkban a Szerb Stúdiószínpad fémjelez.

Az EU soros elnökséghez kapcsolódóan megjelent egy angol nyelvű útikönyv, a Europe in Budapest, amely népek és vallások szerint mutatja be, hogy az itt élő nemzetiségek és közösségek (németektől az olaszokon át a görögökig, ortodoxoktól a zsidókig) a város mely szegletében hagyták ott ujjlenyomataikat.

A mai kulturális életünkre nagy hatással vannak az egyes nemzetek Budapesten működő intézetei, mint az Olasz Kultúrintézet, a Goethe vagy a Cervantes Intézet.

Kulturális életünket pedig minden nyáron a Zsidó Nyári Fesztivál is színesíti.