Hidak a múltból a jelenbe: múzeumok

Budapesten és környékén a nagy országos közgyűjtemények mellett számos megyei múzeum, galéria és magángyűjtemény - mint például az Aranymúzeum - csalogatja falai közé a kulturális barangolásra érkező látogatót.

Az egykori osztálykirándulásainkból jól ismert, legendás múltú létesítmények és kiállítóhelyek – mint a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum vagy a szentendrei Kovács Margit Gyűjtemény – az elmúlt években folyamatosan törekedtek a megújulásra, kiállítási anyagaik látogatóbarát jellegű újrafogalmazására. Időközben új helyszínek is megjelentek. Mintegy másfélszeresére bővült az utóbbi években a Gödöllői Királyi Kastély fogadóterülete, a Szépművészeti Múzeum pedig immár tizedik éve sorra szervezi nemzetközi vonzerejű időszaki kiállításait, többnyire híres európai és tengerentúli gyűjtemények anyagából. A Budai Vár világörökségi környezetében nagy országos közgyűjtemények – mint a Magyar Nemzeti Galéria, a Hadtörténeti Múzeum vagy a Zenetörténeti Múzeum – és az elmúlt évtizedben országos népszerűségre szert tett egyéb, tematikus kiállítások: így a Sziklakórház, a Magyar Borok Háza, ill. a Budavári Labirintus egyaránt felkereshetők.

Kiemelten frekventált helyszínen, a Művészetek Palotájában várja látogatóit a kortárs művészek hazai Pantheonja, a Ludwig Múzeum – miközben a régióban egyre-másra hívják fel magukra a figyelmet a kortárs képzőművészeti élménycentrumok: így a Vam Design Center, a Kogart Ház, a Váci Értéktár vagy a Modern Művészeti Gyűjtemény, de az újonnan kialakított Budafoki Borskanzen is gondol a kultúrapártoló látogatókra. Egyedülálló attrakció a Váci Mosolyalbum, ahol Sajdik Ferenc szellemesen kedves karikatúrái elevenednek meg, helytörténeti kontextusban. Innen kellemes kétórányi hajóúttal érkezhetünk meg az esztergomi Duna Múzeumba, amely interaktív, családbarát tárlatán keresztül ismerteti meg látogatóit a víz varázslatos világával. Időközben, ha kedvünk tartja, kiszállhatunk Verőcén vagy Zebegényben, és elidőzhetünk Gorka Géza keramikusmester, vagy a két világháború közötti magyar festészet kiemelkedő alakja, Szőnyi István műtermében. Nem kevésbé látványos a 200 festményt és grafikát felvonultató Barcsay Gyűjtemény, vagy a Pest megye néprajzi kiállításainak otthont adó Népművészetek Háza Szentendrén.  

Külön színfoltot jelentenek azok a kiállítóhelyek, amelyek a közönség elől korábban elzárt, titkos katonai, egészségügyi vagy vallási létesítmények, épületrészek feltárásával váltak jelentős vonzerővé: ilyenek a hátborzongató Memento Mori-múmiák Vácott, ugyanakkor a háborús óvóhelyek hangulatát élhetjük át a Budavári Sziklakórházban vagy egy izgalmas csepeli bunkertúra alkalmával. De aki csak 30-40 évet kíván visszautazni az időben, arra a Zsámbéki Rakétabázison és a budatétényi Memento Parkban számítanak. Ha pedig a múlt tragikus, sötét fejezeteivel való szembenézésre is vállalkozunk, akkor tegyük tiszteletünket a budapesti Terror Házában vagy a Holocaust Emlékközpontban!

A középkor kedvelőinek a visegrádi Mátyás Király Múzeumot vagy a szigethalmi Emese Parkot ajánljuk. Évezredeket utazhatnak vissza az időben, akik megtekintik a világszenzációnak számító Délkelet-Ázsiai Aranymúzeumot és a kétezer év legszebb kínai kerámiatárgyainak otthont adó Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumot Budapesten, vagy egy napra tábort ütnek a százhalombattai Matrica Múzeum Régészeti Parkjában. A nagyobb közgyűjtemények közül a Magyar Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum évről évre otthont ad a nemzetközi és a magyar Sajtófotó-kiállításoknak.
 

Hasznos információk:

  • Közlekedés: Budapesten belül a BKV és a VOLÁNBUSZ járműivel és a MÁV-val, taxival és bérelt kerékpárral is lehetséges. Szentendrére HÉV-vel, személyhajóval és Volánbusszal, Visegrádra busszal, kiránduló- és szárnyashajóval, Esztergomba Volánbusszal, vasúton és szárnyashajóval, Vácra hajóval és vasúton a Nyugati pályaudvarról, Gödöllőre HÉV-vel és vasúton a Keleti pályaudvarról, Százhalombattára vasúton és Volánbusszal a Kelenföldi pályaudvarról, Szigethalomra pedig a ráckevei HÉV-vel juthatunk el a legegyszerűbben.    
  • Nyitva tartás: a legtöbb múzeum 10-18 óráig áll nyitva, és hétfőn zárva tart. Hétfői ünnepek, munkaszünetek alkalmával (pl. húsvét- és pünkösdhétfő) számos múzeum és kiállítóhely (pl. a Skanzen) rendkívüli családi programokkal, ünnepi játékokkal várja látogatóit. Ilyenkor a zárva tartás áttolódik a keddi napra. Érdemes előre tájékozódni, mert bizonyos múzeumok (pl. az Aranymúzeum) a hét minden napján, alkalmanként esti nyitva tartással is várja látogatóit. A Nemzeti Múzeum pedig a szokásos hétfői szünnapokon kívül néhány állandó kiállítását: a Tudós magyarokat, a Magyarország története első és második felét, valamint a Kelet és Nyugat határán című régészeti tárlatát váltott rendszerben, a hét több napján is zárva tartja.
  • Akadálymentesség: a BKV felszíni járatain az alacsony padlós járműveket a menetrendben aláhúzással jelölik. Az aluljárókat érdemes elkerülni, mert a sok lépcsőn nehéz lecipelni a babakocsit, de szerencsére az esetek nagy részében akad segítőkész járókelő.
  • 2011. június végétől új parkoló, speciálisan kialakított sétaút és különleges kommunikációs eszközök segítik a fogyatékkal élők közlekedését a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A fogyatékkal élők a komplex akadálymentesítésnek köszönhetően korlátok, különleges jelzések, színezések és érdesített felületek segítségével érhetik el az Észak-Magyarországi Falu tájegység bejáratát, és könnyen megközelíthetővé vált a Néprajzi Látványtár és Skanzen Galéria is. A sétaút kialakítása mellett Braille-írásos feliratok segítik a tájékozódást, a mozgásukban korlátozottak kényelmét pedig speciális jegypénztár és információs pult szolgálja.
  • 2011. szeptembertől részleges, de a mozgássérülteket, a vakokat és gyengénlátókat, valamint a siketeket és hallássérülteket egyaránt érintő akadálymentesítési projekt vette kezdetét az Iparművészeti Múzeum Üllői úti épületében. A munkálatok során a Hőgyes Endre utca felől alakítottak ki bejáratot a mozgássérült látogatók számára két parkolóhellyel. A kerekesszékek szállítására alkalmassá tett teherlift segítségével innen válik lehetővé a kiállítóterek és egyéb kiszolgáló helyiségek megközelítése, ezen felül az első emeleten akadálymentes illemhelyet is kialakítottak. A vakokat és gyengénlátókat többek között tapintható térkép, a padlóra ragasztott vezetőcsíkok, továbbá kontrasztos és Braille-írásos feliratok segítik, míg a nagyothallók számára indukciós hurkok segítségével válnak könnyebben hozzáférhetővé a szükséges információk a kiállítóterekben.
  • A szentendrei Kovács Margit Kerámiakiállítás utolsó termében vakok és gyengén látók számára is elérhetővé, élvezhetővé tették Kovács Margit művészeti örökségét a 2011. januárban zárult generál-rekonstrukció keretében. Itt helyezték el Kovács Margit legismertebb kerámiáinak hiteles másolatait, amelyeket kézzel is meg lehet érinteni. Mozgássérült, kerekes székes látogatóikra is gondolva, egyes műveket derékmagasságú posztamensekre tettek.
  • Kedvezmények: A nagy állami közgyűjteményekben a diákok, pedagógusok, családdal érkezők, 26 év alattiak, 62 év felettiek különféle kedvezményeket vehetnek igénybe. Kedvezményekre jogosít a Budapest Kártya is. A közalkalmazottak, a 70 év felettiek a közgyűjteményeket ingyen látogathatják. Ingyenes a belépés a nagyközönség számára a hivatalos nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) is. A fotózásért, videózásért számos muzeális létesítményben külön díjat számolnak föl!

A tömegközlekedés ingyenes a gyermekek 6 éves koráig.