Épített örökségünk Budapesten

Budapest sajátos módon köti össze a keleti és a nyugati kultúrát: a középkori török fürdőktől a dizájn piacokig és a nagyszabású vándortárlatokig mindent megtalálunk ebben a hagyományait őrző, kozmopolita városban.

A főváros tele van jobbnál jobb bisztrókkal, kávézókkal, gyönyörű templomokkal, múzeumokkal,  építészeti remekművekkel, lüktető művészeti és zenei élettel.

Budapestre úgy kell érkezni, hogy először valahol a város közepén nyissuk ki a szemünket, amikor kitárul előttünk a két városrész, a Duna és a partokat összekötő hidak panorámája. A pesti Duna-partról megcsodálhatjuk a Mátyás-templom karcsú tornyát a Várnegyeddel, míg odaföntről, a Halászbástyáról kiválóan látszódik a Szent István Bazilika, Budapest második legmagasabb épülete. A „Várszoknya" hangulatos sikátoraival, belga és bajor sörözőivel, vendéglőivel és polgárházaival várja az erre járókat, tengelyében az „ős-budai" Fő utcával, melynek ékességei közé tartozik a Duna-part látképét meghatározó, impozáns református templom a Szilágyi Dezső téren.

A Duna túloldalán a Parlament épületegyüttese uralja a képet. A Szabadság téren, egy interaktív szökőkúttal kezdődik a Belváros Új Főutcája. Az Erzsébet tér felé haladva álljunk meg egy könnyű uzsonnára az egyik újonnan nyílt, kellemes helyen, a rétesházban! Innen csak pár lépés a Design Terminál, amely a kortárs formatervezés, urbanisztika és a civil projektek kedvelt találkozóhelye. Közelében korzózhatunk a Gozsdu Udvark hangulatos passzázsain, megérkezve Közép-Európa legnagyobb, mór stílusban épült zsinagógájához. Kertjében áll a Zsidó Mártírok Emlékműve, egy fém fűzfa, melynek minden levelére egy mártír nevét vésték; mellette az árkádsorral szegélyezett Hősök temetője.

A Duna felé haladva a Nemzeti Múzeum klasszicista épülete tűnik szembe: lépcsője, melyen ma fiatal egyetemisták élvezik a ragyogó napsütést, 1848. március 15-e óta kitüntetett hely a nemzet emlékezetében. A Kiskörút legvégén áll a műemlék Nagyvásárcsarnok, amely egyszerre kínál gasztronómiai és esztétikai élményt: emeletén népművészeti tárgyakat árulnak, és finom ételeket, minőségi borokat kínálnak.

A Szabadság híd túloldalán, a Gellért-hegyen keressük föl a Sziklakápolna újonnan létesült Látogatóközpontját, ahol testünk-lelkünk megnyugodhat, felfrissülhet. Aki feljut a hegy tetejére, az lélegzetelállító panorámában gyönyörködhet a romantikus Citadellából. Szinte kihagyhatatlan egy budapesti látogatásnál a szecessziós Gellért gyógyfürdő a Gellért Szállóval. A Rudas, Király és Veli Bej gyógyfürdők egyúttal a török építészet kupolákkal ékes emlékei és progresszív kulturális helyszínek is. A Rudas Fürdő egyedülállónak számít a budai török fürdők között abban, hogy 6 gőzmedencéje mellett egy 29 °C-os úszómedencével is rendelkezik. 2012 őszén nyílik a Rácz Fürdő, szomszédságában Magyarország egyik legelegánsabb, 67 lakosztályos gyógyszállodájával. A korhűen újjáépített műemlékfürdő területén 13 medence, törökfürdő, zuhanycsarnok, napozóterasz és szaunák széles választéka áll majd a látogatók rendelkezésére.

Európa legnagyobb fürdőkomplexuma a Széchenyi gyógyfürdő a Városligetben. Az Andrássy út világörökségi környezetének részét képezi a monumentális Hősök tere, két oldalán az eklektikus stílusú Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal. A tér és környéke számos országos jelentőségű nagyrendezvénynek ad otthont évről évre. A Fővárosi Állat- és Növénykert Europa Nostra-díjas Elefántháza, jellegzetes mór stílusú kupolájával a kert egyik legismertebb műemlék épülete. Az Állatkert legújabb látványossága a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy, amely mintegy százhúsz állatfajjal, 3D-s mozival, szimulátorszafarival és számos érdekességgel várja látogatóit. Közelében, az 1896-os Világkiállításra épült Vajdahunyadvár területén nyaranta hangulatos zenei estéket, komolyzenei és jazzkoncerteket rendeznek.

Kicsit kijjebb, Óbudán a 2000 éves Aquincum polgárváros maradványai között tehetünk sétát, beleértve egy világhírű "hidraulisz", azaz egy víziorgona rekonstrukcióját. Az óbudai Fő tér hangulatos régi homlokzatai, felújított bejáratai, díszei, aprócska boltjai lebilincselő élményt nyújtanak, amelyet egy tradicionális ponty vagy harcsa halászlével koronázhatunk meg az Új Sipos Halászkertben. Ha újult erővel indulunk vissza a városba, nézzük meg a felújított Margitszigeti Víztornyot, a Budapesti Nyári Fesztiválok „örökös helyszínét"!A fárasztó városnézés vagy sportosabb kikapcsolódás után következhet a bevásárlóprogram a Design Utcában vagy a Nyugati Pályaudvar mellet épült bevásárlóközpont üzlet-utcáiban, majd végre jöhet a megérdemelt pihenés valamelyik kávéház teraszán. Aki Budán szeretné elkölteni a pénzét, annak a tágas, impozáns Széna téri bevásárlóközpontot ajánlhatjuk. Közelében a Millenáris Park szépen gondozott parkja, halastavai, játszóterei hívogatnak.

 A közelben sétára csábít a felújított, rendezett Sirály sétány és a Gesztenyés Kert, Budapest egyik legszebb panorámát nyújtó teraszával. Innen könnyen elérhető „a főváros tüdeje": a Széchenyi- és a János-hegy, ahol Libegővel és Gyermekvasúttal is utazhatunk Zugligetig, illetve Hűvösvölgyig. A Normafánál pedig muszáj megállni és kipróbálni a majd' négy évtizedes tradíciót őrző házi rétest a síház tövében!

Hasznos információk:

Az Uránia Filmpalota hatalmas, 700 férőhelyes nézőtere parádés hangulatot biztosít. Különösen jó választás a hollywoodi kasszasikerek premierjére.

A Corvin az egyik legrégibb, de teljesen felújított mozi a városban; azoknak is multiplex élményt nyújt, akiktől idegen a plázák nyüzsgése. Falain emléktáblák és domborművek emlékeztetnek az '56-os forradalom harcaira, amelyek egy része a épület környékén zajlott.

A 21. század igényeit szolgáló, korszerű épületegyüttesben működő, bel-budai MOM Kulturális Központ a kultúra egészére nyitott, a kulturális tradíciókat fundamentumként értelmező, de az alkotó újdonságoknak helyet adó irányvonalat képviseli, és a minden korosztály számára magas színvonalú, hozzáférhető programkínálatot prioritásának tekinti.

Trafó Kortárs Művészetek Háza– egy progresszív kulturális centrum a Ferencvárosban: egy hely, ahol táncról, színházról, képzőművészetről, irodalomról, zenéről, intellektuális kalandokról és csupa vibrálásról szól az élet.

A nagy bevásárlóközpontok többségében van baba-mama szoba, ahol pelenkát cserélhetünk, bébiételt melegíthetünk.