A „gasztrokultúra" újhulláma

Miről szól a magyar konyha forradalma? A magyar bor és a magyar pálinka: klasszikus értékek 21. századi köntösbe öltöztetve, újragondolva és elegánsan tálalva. Íme a klasszikus bisztrók reneszánsza és a magyarosság ízforradalma.

A magyar prémium borok és az újjászülető, hungarikumnak számító pálinka régóta szerepel a legkiemelkedőbb minőség címszónál a szótárban. Budapesten megtalálhatóak olyan borozók, ahol borkollégiumok nyíltak. Itt nem csak gyakorolják, de oktatják is a nemzeti érdekből történő borfogyasztást. A borkultúra fontos szereplője lett a főváros életének az elmúlt időben, borfesztiválok, pincefesztiválok tarkítják a régió egyébként is színes programpalettáját. Napról napra nyílnak bárok, éttermek a bor és természetesen a pálinka főszereplésével a Ráday utcában, a Liszt Ferenc téren, a Hajós utcában vagy a Váci utca környékén, amelyek a leghangulatosabb nyári estéket még varázslatosabbá változtatják.

A budapesti kávéház- és cukrászdakultúra tipikus jegye régiónknak, sokan látogatják meg a várost az egyik legkülönlegesebb étterem Somlói XXI. század névre keresztelt édességéért, a Gerbeaud cukrászda klasszikusaiért és újdonságaiért vagy a hyres marcipánt gyártó vállalkozás bon-bonjai miatt. Régiónk igazán büszke cukrász világára, hiszen olyan messzi földön jól csengő klasszikus nevek fémjelezik azt, mint a Dobos, Daubner, a Lukács vagy a Ruszwurm, és olyan újhullámos édességszobrászok öregbítik hírnevét, mint a Sugar! vagy a The Cake. Nehéz megállni egy ilyen édes város csábítását…

A klasszikus bisztróhangulat reneszánszát éli az egész országban, de Budapesten ez hatványozottan igaz. A Gault&Millau kalauz igen magas pontszámokkal díjazta a Mák bisztrót, a Bock Bisztrót és az Olimpia éttermet is, amiből jól látszik, hogy érdemes belevetni magunkat az újhullámba. Michelin csillagos éttermeink – a Costes és az Onyx – Budapest legfelkapottabb éttermei lettek.

Aki egy hamisítatlan lángosra vágyik, nem hagyhatja ki a Lehel téri és a Fény utcai piacokat vagy a Vámház körút Nagy Csarnokát, de a Gyorskocsi utcai Kolbászda is tökéletes választás az ízkalandoroknak.

És, aki szeretne elmerülni a romos épületek, underground világában, ahol a kreativitás és a stílus keveredik az egyediséggel és a nagybetűs ötlettel, az nem hagyhatja ki, a már-már hungarikumnak számító romkocsmákat!