Épített örökségünk Budapest környékén

A főváros környékén található épületeket is "ajánlottan kötelező" jelleggel kirándulásaink célpontjává tehetjük: Árpád-kori, a török hódoltság alatt épült emlékeket, barokk kastélyokat vehetünk szemügyre, melyeket izgalmas programok is kísérnek.

Aki kulturális kalandozásokra vállalkozik Budapest környékén, annak mindenképpen látnia kell Gödöllőt, pontosabban a Gödöllői Királyi Kastélyt, a magyar barokk kastélyépítészet legszebb alkotását! Ferenc József császár és Erzsébet királyné, a legendás Sisi nyári rezidenciájában a főúri barokk és a Monarchia, a „boldog békeidők" történelmi atmoszféráját szívhatjuk magunkba, míg a szomszédos kisváros, Pécel Ráday-kastélyát a felvilágosodás irodalmi légköre járja át. Gödöllőhöz tartozik a környék legrangosabb zarándokhelye, a máriabesnyői kegytemplom, de a gyönyörű fekvésű erdős dombvidék lábánál találjuk a magyar romantika legszebb, legmonumentálisabb egyházi alkotását, a négy tornyos, gazdagon díszített fóti templomot is. A Duna túlsó oldalán régmúlt idők dicsőségét üzenik a Zsámbéki Árpád-kori Romtemplom és Romkert kövei, míg Ócsa monumentális Árpád-kori templomában ma is minden vasárnap felcsendül a zsoltár, akárcsak Közép-Európa legnagyobb kupolás református templomában, Cegléden. Aki a török világ építészeti emlékeit keresi, az látogassa meg a 23 méter magas Minaretet Érden, melynek tetejéről csodálatos panoráma nyílik az Ófalura és a Dunára.

A kastélyok, kúriák kedvelői szerte a régióban találnak kedvükre valót a sorra megújuló rezidenciák között: a turai Schossberger-kastély meredek, magas tetőivel, kupoláival a francia reneszánsz kastélyok világát idézi, míg a Galga-vidék ékszerdoboza, az Acsa-Újlaki Prónay-kastély, hazai viszonyok között unikális élménycentrumával a szellemi és alkotó kihívásokra nyitott, kreatív, művészetpártoló látogatók kedvelt turisztikai célpontja lehet a közeljövőben. Figyelmet érdemel a tápiószelei Blaskovich-kúria is, amely az ország egyetlen köznemesi kúriamúzeuma, és mint ilyen, elnyerte a 2010. év Vendégbarát Múzeuma címet. A közeli Tápiószentmártonban pedig a híres szkíta aranyszarvas nyomaira bukkanhatunk.

Ha Ráckevén járunk, megcsodálhatjuk az ország egyetlen gótikus stílusú szerb ortodox templomát, de feltétlenül nézzük meg a város jelképének számító, szépen rekonstruált hajómalmot és a Városháza Tűztorony-kilátóját is. Pihenésképpen elkölthetünk egy ebédet a barokk Savoyai-kastély hangulatos, boltíves pinceéttermében.