Közlekedés a régióban és Budapesten

Az ország szívében összpontosul hazánk autópálya- és a vasúti hálózata, de hajóval vagy repülővel is eljuthatunk. A fővárosban élők és az ideérkezők a gyakran városnézésre vagy időtöltésre is remek lehetőséget kínáló közösségi közlekedés változatos eszközeivel juthatnak el úti céljukhoz.

BKV:
A budapesti tömegközlekedést a BKV Zrt. biztosítja a fővárosban. A menetrendszerinti buszok, villamosok, metrók, valamint éjszakai járatok indulási időpontjait, megállóit, illetve az ezekkel kapcsolatos további információkat, valamint a díjszabást és jegyárakat itt találhatják meg az érdeklődők, vagy az alábbi telefonszámon: +36 1 258 4636. Az utazások megkönnyítése érdekében ajánlott az utazástervezőt használni indulás előtt. A Budapesten pár napos kirándulást tervezőknek ajánlott a vonaljegyek helyett a 24, 72 órás vagy heti jegyek megváltása. A jegyek, bérletek értékesítési pontjairól szintén a fenti honlapon lehet tájékozódni. A fővárosba érkező turistáknak a fentieken kívül érdemes lehet Budapest Kártyát vásárolni, mely az utazás mellett egyéb kedvezményes belépőjegyek váltását teszi lehetővé.

Bővebb információ: non-stop turista információs vonal: +36 1 438-80-80.

BKV hajó:  
2012. Július 1-től újra elindultak a BKV dunai hajójáratai, melyek csúcsidőben 30 percenként közlekednek.

Sikló:
Üzemidő: Mindennap 7.30 - 22.00 óráig folyamatos üzemben, 5-10 percenként, utas igény szerint. Páratlan hetek hétfőjén karbantartás miatt zárva (kivéve munkaszüneti- és ünnepnapokon).  A sikló használatba vételéhez külön menetjegyet kell váltani.

Libegő:
A Libegő nyitva tartása rossz idő (szeles idő, vihar, köd, stb.) esetén napközben is változhat. Ezért javasoljuk, hogy indulás előtt a 06-1-BKV-INFO (06-1-258-4636) telefonszámon érdeklődjenek a libegő működésének aktuális helyzetéről. Júliusi nyitva tartás: Hétköznap és hétvégén: 9.00 – 19.00. A libegő használatba vételéhez külön menetjegyet kell váltani.

Kerékpár:
Budapesten és környékén egyre népszerűbb a kerékpáros közlekedés, melynek bérlésére a főváros több pontján is van lehetőség. A Dunakanyarban számos további kerékpártúrát is találunk. 

További információ: ; +36 30 944 55 33

Segway:
Az első olyan önegyensúlyozó közlekedésre alkalmas eszköz, amelyet arra terveztek, hogy bárhová elvigye használóját. A Segwayek nem csak a fiatalok körében közkedveltek, hanem az idősebb korosztály is szívesen használja, hiszen az eszköz jelentősen megkönnyíti a gyalogos közlekedést. Magyarországon a Központi Közlekedési Felügyelet állásfoglalása szerint a Segway-ek nem minősülnek járműnek, használójuk gyalogosnak tekintendő, így a Segway használható járdán, sétálóutcában, parkok sétaútjain, kerékpárúton, magánterületen, ám közúton nem. Segway bérlésére, illetve túrákra is van lehetősége az érdeklődőknek.

További információ:  Telefon: +36 30 652 5051

Riksa:
A Riksa Közlekedési Vállalat által nyújtott szolgáltatásokkal egy jövőbe mutató élménytúrára viszik el utasaikat, üzletfeleiket. Turisztikai szolgáltatásaik mellett a fenntartható fejlődés megvalósításának élő és sikeresen működő módját mutatják be városi cirkálóikkal, zéró emissziós közlekedési alternatívát ajánlva Budapest lakossága és a hazánkba látogató külföldi vendégek számára.

További információk:  +36 30 975 3525; +36 30 340 8749

A PediCab környezetbarát közlekedést, pedálhintós élménytúrákat, tematikus városnéző túrákat, vagy egyéni útvonalakon való közlekedést kínál a Budapestre érkezőknek. 

További információk: +36 20 350 2522

A fenti két cégen kívül persze sokkal több lehetőség kínálkozik riksával való közlekedésre. A belvárosban könnyen összefuthatunk olyan riksákkal is, melyek előzetes foglalás nélkül is teljesítik utazási kívánságunkat.

RiverRide:
A RiverRide olyan különleges városnéző program, amelyen egy kényelmes ülésből tekintheti meg Budapest nevezetességeit, előbb a nyüzsgő utcákon haladva, majd – egy-két útitárs halk sikolyától kísérve – egyik pillanatról a másikra a folyó habjai közé csobbanva. Menetrendről, jegyárakról, további információkról az on-line jegyvásárlási lehetőséggel ellátott honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

További információ: Telefon: +36 1 33 22 555

Hop On Hop Off:
Felnőtt jegy: 5000 Ft
Diák jegy: 4500 Ft
Gyerek: 6 éves korig ingyenes

A jegy érvényes a 20 nyelvű PIROS és SÁRGA busz- és az angol és német nyelvű KÉK hajóvonalon az első felszállás napján. Az azt követő nap ingyenes. Szezonban a PIROS buszvonal 30 percenként indul a József nádor térről, a SÁRGA buszvonal óránként indul az Erzsébet térről, a KÉK hajóvonal óránként indul a Vigadó tér 11-es kikötőjéből. Fel és leszállási lehetőség a 25 busz- és 3 hajó megálló bármelyikében. A jegyeket meg lehet venni hotelben, a Hop On Hop Off információs pultjain, irodájában, buszain vagy honlapon. A buszos túrák a következő nyelveken érhetők el: Magyar, Angol, Német, Francia, Spanyol, Olasz, Portugál, Görög, Finn, Svéd, Holland, Orosz, Arab, Japán, Koreai, Héber, Kínai, Lengyel, Román és Cseh. A hajós túra a következő nyelveken érhető el: Angol és Német.

Bővebb információért kérjük, látogassa meg az irodát (H-1061, Budapest, Andrássy út 2.) vagy hívja az alábbi telefonszámot: +36 1 374-7050.


Hajó:
A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. kiránduló- és szárnyashajóival egyaránt kiváló kirándulási lehetőséget kínál a Budapest-(Vác )-Visegrád-Esztergom vonalon.  Továbbá budapesti séta- és városnéző hajókkal, valamint nemzetközi szárnyashajójárattal várják az érdeklődőket. Bővebb információ és online jegyvásárlási lehetőség az alábbi honlapon. (Központi információ: +36 1 484-4013, 484-4000)

Kisvasút:
Kismaros és Királyrét között, Szokolya községen át közlekedik a Királyréti Erdei Vasút, mely Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike.
A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében haladva megállhatunk a Kacár tanyánál, vagy Királyrétről a legszebb börzsönyi túrák egyikén indulhatunk el. Megközelítésről, menetrendekről, jegyárakról valamint túraútvonalakról is tájékozódhatnak a kisvasút oldalán vagy a +36 20 951 49 12 telefonszámon.

Autó:
Budapest irányából a 11-es úton tudjuk megközelíteni a Dunakanyar városait. Közúton nemcsak a 11-es főúton, hanem a Pilisen keresztül, Pilisszentlászló irányából, gyönyörű erdeinket átszelő, kacskaringós úton is haladhatunk.
Komp menetrend a Dunakanyarban itt.