Szovjet járművek randevúja Zsámbékon

A Magyar Néphadsereg múltja elevenedik meg a zsámbéki Légvédelmi Rakétabázison 2014. április 13-án. A Zsámbéki Légvédelmi Múzeum és civil hagyományőrzők azt tűzték ki célul: a a fiatalabb generáció számára is megmutatják a vörös csillagos kor jellegzetes járműveit.

Április második hétvégéjén megszelídített szovjet harckocsik és békebeli polgári járművek veszik birtokba - múltidéző hangulatban - a zsámbéki Nyakas-hegy oldalában húzódó Rakétabázist.

A Szovjet Járműves Baráti Társaság (SzoJBaT), a MN MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör és a Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma közös tavaszi évadnyitót szervez április 13-án, vasárnap 10 és 17 óra között Zsámbékon. Ezen a napon feltárulnak a Budapest légvédelmét anno ellátó Dunaújváros-Budapest tűzgyűrű részeként működő, 11. Duna Légvédelmi Rakéta Dandár elhagyott, egykori titkos bázisának kapui. A SzoJBaT jóvoltából, ugyanitt egész nap megtekinthető a szovjet veterán polgári járművek kiállítása, amelyek jó negyedszázaddal előtt még a mindennapi életünk részét képezték. Az eseményt megörökíti a Szovjet Filmes Műhely (SzoFiM) stábja is.

Programok:

-    Ejtőernyős és felderítő fegyvernemi kiállítás
-    Szovjet veteránjárművek  kiállítása
-    A Légvédelmi Múzeum állandó kiállításai

Látogasson el ezen a napon családjával, barátaival együtt a Zsámbéki Rakétabázisra, melyet újra a Magyar Néphadsereg katonái őriznek majd egy napig! Csodálja meg a korszak legendássá vált veterán honvédségi járműveit!

Ha a szocialista múlt életérzésének technikatörténeti jellegű felelevenítése után - pihenésképpen - a western stílus szabadságérzetével szeretnénk telítődni, látogassunk el a zsámbéki nagy lovasudvarba!

 

Zsámbékról dióhéjban

A lüktető nagyváros, Budapest központjától még 30 km-t sem kell utazni – röpke fél óra, és egy egészen másfajta világba csöppenünk.  A Nyakas-hegy oldalához simuló Zsámbék csendes, szelíd vidéke a Budapest és Környéke turisztikai régiónak. Turista- és zarándokutak, kerékpárutak szelik át a várost, a környék remek kikapcsolódási lehetőségeket biztosít.

Zsámbék különlegessége, hogy egy kicsi településen számos történelmi korszak különös szépségű műemlékét találhatjuk meg: a romjaiban is fenséges Árpád-kori katedrálist, a Zichy-kastélyt, a török kutat, a nyári premontrei estéknek is otthont adó barokk plébániatemplomot, a Szent Vendel domborművével díszített 18. századi lakóházat és a Lámpamúzeumnak otthont adó múlt századi szép népi épületet.

A zsámbéki Műemlék Rakétabázis

A zsámbéki rakétabázis Magyarország első 20. századi műemléke, amely korábban szigorúan titkos katonai objektumként működött és a Budapest körüli légvédelmi rendszer részét képezte a '60-as évektől egészen a '90-es évek végéig. A Műemlék Rakétabázis ad otthont az egyik legnevesebb szabadtéri színháznak, a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázisnak, ahol egész nyáron át tartó összművészeti rendezvények várják az idelátogatókat.

A rakétabázis 15 hektáros területén található Magyarország egyetlen Légvédelmi Múzeuma, ahol a hidegháborús időszak félelmetes orosz rakétái, zavarkeltő radarállomásai és csapatvédelmi eszközei láthatók eredeti műemléki környezetben. A bázison idegenvezetés is igényelhető.

A Bázis az idei évtől egy eddig még nem használt hangárt is birtokba vesz, amely kiállítási térként fog funkcionálni. Az I. Világháborús centenárium alkalmából látható lesz az Országos Színháztörténeti Múzeum és  Intézet „Színészkatonák, fogolyprimadonnák" című interaktív vándorkiállítása, valamint időszaki kiállítások láthatók majd kortárs képzőművészek alkotásaiból.

Bővebb információkért keresse a zsámbéki Tourinform irodát!