Elkészült a Nemzet Főtere

Március közepétől immár nyitva áll a gyalogosok és a kerékpárosok előtt a Steindl Imre Program (SIP) keretében megújult Kossuth tér. A Nemzet Főtere újra méltóvá vált a nevéhez: a világ legszebb parlamentjének is nevezett, UNESCO világörökségi környezetben elhelyezkedő Országház előtti tér - amely a magyar államiság és alkotmányosság központja - ismét régi fényében ragyog.

A komplex, többfázisos beruházásból a nagyközönséget leginkább érintő, leglátványosabb térrekonstrukció március közepére gyakorlatilag elkészült. A látogatóközpontban és a mélygarázsban még folynak a befejező munkálatok, de a megújult Rákóczi-emlékmű és a József Attila-szobor is a végleges helyén áll. A Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónapok feladata a nyolc mellékalak elhelyezése. Az Andrássy- és a Tisza István-szobor a tervek szerint május végére készül el. A nyár derekára a tér teljes egészében megújul, addigra a mélygarázs is teljes üzemben működni fog.

Szintén a nyáron nyitja ki újra kapuit a látogatók előtt az 1949-ben bezárt Országgyűlési Múzeum is, amely a magyar parlamentarizmus, valamint az Országház épületének, mint építészeti remekműnek a történetét mutatja majd be 3000 négyzetméteren. Szintén ez év folyamán – az Országház és a Kossuth tér történetében először – megvalósul a Parlament teljes homlokzati díszkivilágítása, ami minden bizonnyal erősíteni fogja Budapest turisztikai vonzerejét is.

Az 1956-os emlékhely belsejében kialakításra kerülő kiállítás ősszel fog megnyílni. A másik földalatti létesítmény a kőtár, amelyben a Parlament faláról lekerült köveket tekinthetik majd meg a látogatók.

Érdekesség, hogy az Országház előtti biztonsági zóna jóval kisebb, mint korábban volt, egyes részeken teljesen a ház faláig el lehet majd sétálni. Az alsó rakparton, amely egészen a '90-es évek óta zárva volt, korzót alakítottak ki. A téren - az átépült és üzemkész 2-es villamos kivételével - teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom. Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásító berendezések hűsítik a levegőt. A Steindl Imre-i elgondolások mentén megújult tér közepén kapott helyet az új Országzászló: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon 28 négyzetméteres zászló lobog majd, a tervek szerint minden nap. Mellette az Országház felújított homlokzatát visszatükröző vízfelület gazdagítja a látványt, és akadályozza meg a behajtást a térre.

A Nemzet Főterének több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületéből a jövőben mintegy 11.800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg. A parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek, ezenkívül összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

További részletek, érdekességek a Kossuth tér felújítási munkálatairól és turisztikai látványelemeiről a Steindl Imre Program honlapján olvashatóak.

Forrás: MTI
MTI fotó: Soos Lajos