Újrainduló hétvégi hajójáratok Budapesten

A kellemes tavaszi időjárás beköszöntével a BKK új menetrendet vezet be személyforgalmi vízi hálózatán. Gyakrabban, 120 helyett 60 percenként követik majd egymást 2014. március 17-étől napközben a D11-es hajók, emellett a hétköznapi hajóforgalmat sűríti a reggeli és délutáni csúcsidőben újrainduló D12-es járat is. Ismét lehet a hétvégi napokon hajózni: március 15-étől már a D13-as járat is közlekedik.

A menetrend szerint egész évben közlekedő dunai hajójáratok fedélzetéről egyedülálló perspektívából csodálhatják meg az utazók Budapest gyönyörű, a Világörökség részévé nyilvánított Duna-parti panorámáját.

Az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül a hajós közösségi közlekedés: 2012. július 1-től Budapest Főváros megbízásából, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) megrendelése alapján a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) ismét elindította menetrend szerinti hajójáratait a Kopaszi gát és az Újpesti vasúti híd , illetőleg a Rómaifürdő között. A BKV, Európai Uniós támogatással hat meglévő kikötő teljes felújítását és három új személyforgalmi kikötő létesítését végezte el. (A hajójáratok eredeti déli végállomása, a Kopaszi gát jelenleg nem üzemel.) 

A hétköznap közlekedő hajójáratoknak északon két végállomása van: az Újpest, Árpád út (D11), valamint a Rómaifürdő (D12), a déli végállomás pedig mindkét esetben a Haller utca. A hétvégén és ünnepnapokon közlekedő D13-as hajójárat a Haller utca és Rómaifürdő között szállítja utasait, és útvonala során - a D12-es munkanapi járattól eltérően - kiköt a Margitszigeten, a Dráva utcánál, valamint a Hajógyári-szigeten is. A hétköznap 9, hétvégén 13 kikötőt érintő utazás során láthatóak fővárosunk gyönyörű hídjai és megannyi impozáns épülete: többek között a Vigadó, a Gresham-palota, a Parlament, a Várhegy történelmi épületegyüttese, a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, valamint a Gellérthegy a Citadellával.

A közlekedési portfólió BKV Zrt. általi kiterjesztése igen nagy sikernek örvend mind a hazai utazóközönség, mind pedig a külföldi turisták körében. Az elmúlt egy év során mintegy 600 ezer utas vette igénybe a szolgáltatást.

A jelenlegi szolgáltatás nyáron 30 perces, ősszel és kora tavasszal 60 perces követési idővel, a hét minden napján, télen pedig ritkább sűrűségű indulással és csak hétköznap vehető igénybe, rugalmasabban igazodva az utazási igényekhez.

Utasok szállnak fel a Boráros téri megállónál | Fotó: BKV

A BKV hajói 100-130 fő befogadására alkalmasak, többségük panoráma fedélzetes és klimatizált, mindegyik fűthető, így minden időjárási viszony esetén kényelmes utazást biztosítanak, ezenfelül szabad hozzáférésű Wi-Fi rendszerrel is fel vannak szerelve.

A vonaljáratot bonyolító hajók a magyar hajógyártás utolsó éveiben épültek Balatonfüreden, kifejezetten a budapesti közösségi közlekedési feladatok ellátása céljából. Az utóbbi években nagy részüket sikerült műszakilag megújítani, új, környezetbarát motorok, hidraulikus kormányzás és a navigációt könnyítő radarberendezések kerültek beépítésre. Ezen fejlesztésekkel a hajók műszaki színvonala jelentősen emelkedett. Külső megjelenésükben a magyar retró világát tükrözik, viszont technikailag, műszakilag a mai kor követelményeinek felelnek meg.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a közszolgáltatások körébe vonja a Soroksári révet is, amely március 15-étől D14-es számjelzésű átkelő kompjáratként közlekedik. A XXI. és a XXIII. kerületet a Ráckevei-Dunán át összekötő révátkelési szolgáltatást, azaz a kompjáratot ezentúl Budapest-bérlettel is igénybe vehetik az utasok. A rév, azaz a D14-es járat menetrendje nem változik; Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között közlekedik, a következőképpen:

•    hétköznapokon 7:00–20:00 között 30 percenként,
•    hétvégén 7:25-kor, majd 8:00–20:00 között 30 percenként.

Munkába járás, kellemes időtöltés, kiszakadás a hétköznapok rohanó világából, kikapcsolódás és élményekkel való feltöltődés: mindezt egyszerre kínálják a vonali hajójáratok a Duna hullámain.

A hajók menetrendjével, valamint az utazási feltételekkel és a jegyárakkal kapcsolatban a www.bkk.hu weboldalon találhatók további részletes információk.