Strandoljunk a Balatonon

Mivel várnak minket a strandok? A Balatonon – bármilyen hihetetlen is – nem mindig strandoltak az emberek. Még a 19. században sem volt divat a fürdőzés – inkább az állatokat hajtották le a tópartra itatni, fürdetni.

A szélesebb rétegeket érintő tavi fürdőzés a 19. század második felében indult meg. Az 1898-ban épített tizenkét tornyú balatonfüredi fürdőház volt az egyik legnagyobb a magyar tengeren. A balatoni fürdőházak emlékét őrzi az egyetlen épen maradt, felújított keszthelyi Sziget-fürdő.

A balatoni fürdőkultúra, a sport, a vendéglátás és a hajózás huszadik századi történetét mutatja be a keszthelyi Balatoni Múzeum „Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből" című állandó kiállítása.

A fürdőkultúra a kezdetektől nagy változásokon ment át. A Balatonnál valamennyi strand európai színvonalú szolgáltatással várja a vendégeket. A kicsiket szinte mindenütt játszótér várja homokozókkal, amelyek fölé egyre több strand épít árnyékolót. Csopakon baba-mama szobát és a gyerekek etetéséhez teakonyhát is kialakítottak. A fiatal korosztály igényeihez igazodva egyre több strandon találunk röplabda-, foci-, kézi- vagy kosárlabda pályát, amelyekből a homokos strandi, a gyepes és a vízben kialakított pályák egyaránt megtalálhatók.

Számos helyen találunk családbarát strandokat a Balaton körül – például Balatonfűzfőn, Alsóörsön, Csopakon, Balatonfüreden, Balatonakaliban, Zánkán, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Keszthelyen, Balatonberényben, Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Fonyódon, Balatonlellén, Balatonföldváron és Balatonszemesen.

Minden strandon van vízibicikli kölcsönző, de vannak olyan strandok, ahol sportkajak, kenu, vitorlás, snooky is bérelhető – a kölcsönzési díj függ az adott sporteszköztől, de általában 1.000-2.000 Ft/óra között mozog. Nagyon kedvelt az óriáscsúszda, amelyeket akár Alsóörs, Balatonakali, Balatonföldvár, Balatonmáriafürdő, Fonyód, Gyenesdiás, Keszthely, Révfülöp strandjain is igénybe lehet venni.

A települések turisztikai kártyái a strandbelépőkre is adnak kedvezményt, így hosszabb tartózkodás esetén érdemes kiváltani. Az egyes strandokról bővebb információt, jegyárakat, személyes tapasztalatokat a www.balatontipp.hu oldalon olvashatnak. A balatoni fizetős strandokon jelentős áremelés nem történt. 2016-ban a felnőttek részére idén is 500 és 1000 forint közötti a napi belépő ára. Jó tudni, hogy a strandok jelentős részénél az idén már okostelefonos alkalmazással is lehet fizetni.