A Balaton Lánchídja – Balatonalmádi

Balatonalmádi egy festői balatoni kisváros a tó északkeleti csücskében. Igen kedvelt a fürdőzők körében kedvező fekvése (közel van az autópályához és Veszprémhez) és minőségi strandjai miatt, ahol mindig pezseg az élet.

A településnek 3 strandja is van, ezek közül Budataváé és Káptalanfüredé csendesebb, eldugottabb, ide azok járnak, akik jobban élvezik a nyugalmat, mint a parti zsivajgást. A központi strandon (Wesselényi strand) azonban mindig történik valami: animáció, felfújt vízi játéksziget, strandkönyvtár mesedélutánnal, bérelhető vízi eszközök, hogy csak néhányat említsünk a fürdőzésen kívül űzhető tevékenységekről. Ezen kívül a kikötőből rendszeresen indulnak sétahajók, de lehetőség van naplemente túrán vagy borkóstolóval egybekötött Tihany-látogatáson is részt venni, a fiatalok kedvence pedig a diszkóhajó – mindezt a Balatoni Hajózási Zrt. közreműködésével.

A strandoláson kívül is számos tevékenységet lehet űzni Balatonalmádiban. Itt található a Balatoni Kerékpárút 0-ás kilométerköve, ahonnan a 210 km-nyi körút elindul (és értelemszerűen visszatér), de nemcsak a tó körül lehet tekerni, erre jó példa a Veszprémbe vezető kiépített kerékpárút. Akik pedig jobban szeretnek gyalogolni, mint kerekezni, a város történetét bemutató Vörös Homokkő Tanösvényt járhatják végig, miközben izgalmas titkokra deríthetnek fényt a város múltjából.

Nincs ez másként a településen belül sem, ahol számos kulturális emlék (elsősorban templomok) várják a kíváncsi látogatókat. Szombat délutánonként lehetőség van részt venni a „Nyitott templomok, vezetett körtúrák" elnevezésű sétán, melynek során az érdeklődők megismerkedhetnek a város történetével, valamint megtekinthetik az Erődített református templomot, a Szent Ignác templomot és a Szent Jobb kápolnát is.

Balatonalmádi rendelkezik néhány olyan rendezvénnyel is, amelyre szerte az országból érkeznek a látogatók. A leghíresebb talán a Hungarikum és Pálinka Fesztivál, ahol egy helyen lehet élvezni mindazt, ami egyedi a magyar gasztronómiában. Hasonlóan jelentős az Almádi Borfesztivál is: itt a környék legjobb válogatott szőlőnedűit kóstolgathatjuk kedvünkre. Ősszel szüreti mulatság és Tökfesztivál, télen adventi vásár és városi farsang, azt követően pedig a Tavaszi Zsongás csábítja a városba látogatókat.