Csodabarlang Tapolca alatt

A Balatontól 12 km-re található romantikus hangulatú Tapolca városa már az újkőkorban is lakott település volt. A 20 ezer lakost számláló település életét nagyban meghatározta a bortermelés és – kiváló fekvésének köszönhetően – a kereskedelem, így hamar a térség közlekedési központjává vált. Különleges látnivalóira a turisták is hamar felfigyeltek.

Legismertebb ezek közül a város alatt húzódó tavasbarlang, mely Közép-Európában egyedülálló látványosság. A karsztvíz által kialakított több szintes barlangrendszer egy része csónakkal látogatható, kristálytiszta vizében jól látszanak a mélyebbre húzódó járatok is. A barlang klímája gyógyításra is alkalmas, viszonylag állandó hőmérséklete és kiemelkedő tisztasága légzőszervi megbetegedések orvoslására alkalmas.

A tavasbarlanghoz kapcsolódóan Látogatóközpont nyílt Tapolcán, ahol a barlangok világát szórakoztató ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhely kialakításával, a barlangászat tematikájára épülő kiállítással, gyermekfoglalkoztatóval, valamint egy 3D-s mozival népszerűsítik.

A város körül fakadó meleg vizes források felduzzasztásával keletkezett a Tapolca központjában található Malom-tó. Nevéből is látszik, hogy eredetileg mi volt a funkciója, az idők során azonban a malmot többször átépítették. Jelenleg szállodaként üzemel, mely a nevét pedig a város szülöttének, Batsányi János költőnek feleségéről, Baumberg Gabrielláról kapta, azaz Hotel Gabriella

Fontos látnivaló még az Iskolamúzeum, mely a Dunántúl legnagyobb pedagógiatörténeti gyűjteményét őrzi, a protestáns templom és a Hadi park.

Ha a környéken járunk, semmiképpen sem szabad kihagyni a Tapolcai-medencét, ahol földrajzi különlegességek sora található meg, elég, ha csak a tanúhegyekre vagy a bazaltorgonákra gondolunk.

TIPP!  Szent György-hegyi bazaltorgonák 

A balatoni táj látványos része a bazalthegyekkel ékesített Tapolcai-medence, melynek egyik legszebb példája az oszlopos elválású bazalttornyokkal szegélyezett Szent György-hegy.

A terület a Pannon-tenger elvonulása idején, körülbelül 3-4 millió évvel ezelőtt jelentős vulkáni tevékenység színhelye volt. A forró láva a gyors kihűlés hatására főleg a peremén vált szét sokszögletű oszlopokra. Ezeket az időjárás tovább formálta, és napjainkra alakultak ki a nép által kőzsákoknak, vagy gyapjúzsákoknak is nevezett látványos bazaltalakzatok. A legszebb ilyen képződmények a Szent György-hegyen találhatók, ahol a helyenként 30-40 méter magasba emelkedő bazaltoszlopok orgonasípokhoz hasonlóan sorakoznak egymás mellett. A Tapolca felől megközelíthető, volt raposkai bányaudvarból induló Bazaltorgonák tanösvény bemutatja a Szent György-hegy állat- és növényvilágát, elvezet a bazaltorgonákhoz, a "jégbarlang"-hoz és a körpanorámát nyújtó hegytetőre is.

Balaton Felvidéki Nemzeti Park