Siófok: a nyári főváros

A Balaton (Lacus Pelso) és Siófok környéke már a római időkben is kedvelt volt, erre vezetett a Sopianaeból (Pécs) Triccianán (Ságvár) át Arrabonába (Győr) tartó útvonal. Siófok ma Magyarország egyik legismertebb és legforgalmasabb turisztikai központja.

Egyes, III-IV. századi források szerint Galérius császár zsilipet építtetett a lápos, ingoványos részek lecsapolására.

A „Nyári Főváros" 17 km-es partszakaszát számos strand és szálloda tagolja. A település már a 18-19. században igen népszerű üdülőhely volt a művészemberek, írók, költők körében; az egykori villák falán sok helyen tábla őrzi e jeles vendégek emlékét.

Siófokon született a világhírű operettszerző, Kálmán Imre, akinek szülőháza ma emlékmúzeum; a komponista tiszteletére minden évben emléknapokat szervez a város. A település egyik legegyedibb rendezvénye a minden év októberében, a tojás világnapján megrendezett Tojásfesztivál. A város központjában magasodik az 1912-ben épült 45 m magas Víztorony, amelyet születésnapjára 2011-2012-ben teljesen „új köntösbe öltöztettek". Siófok felújított hajókikötője, amely a balatoni hajózás központja, évről évre megújuló programhajó kínálattal várja a vendégeket.

Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Töreki-tavak Természetvédelmi terület

A Cinege-patak táplálta Töreki halastavak 300 hektáros védett területe kedvelt kirándulóhely. Az itt található 9 km hosszú tanösvény 12 állomáson ismerteti a terület jellegzetes élőhelyeit, állat-, és növényvilágát – érdemes itt nyáron is túrázni, hiszen benépesül a fecske-part és a gyurgyalag telep; gyönyörű madarakat láthatunk. Túránk közben a Cinege pihenőben frissülhetünk fel.

www.siofokportal.com