Reformkori hangulatban Füreden

Balatonfüred sok mindenben elöl járt a történelem során. A balatoni fürdőkultúra Balatonfüreden virágzott fel a XVII. században. Itt épült és indult első útjára 1846-ban a Balaton első gőzhajója, a Kisfaludy gőzös, itt készültek később az első vitorlás jachtok is.

Sőt, működött hajdanán az első dunántúli magyar nyelven játszó kőszínház. Balatonfüred a kultúra és a művészetek városa. A város a balatoni vitorlázás központja és egyben gyógyüdülőhely - köszönhetően a mediterrán klímának és a füredi gyógyvíznek, sok szívbeteg talált gyógyulást Balatonfüreden.

Jókai Mór is Füreden gyógyíttatta krónikus hörghurutját, és füredi villájában írta az „Az arany ember" c. regényét; ennek emlékére a mű szereplői ihlették a Tamás-hegyen található Jókai kilátóhoz felvezető tanösvény állomásainak nevét. Az író füredi villájában enteriőr jellegű kiállítás kelti életre a reformkor kimagasló pillanatait, miközben a látogató bepillanthat Jókai Mór és családja füredi hétköznapjaiba is. A Városi Múzeum is e dicső kor hangulatát eleveníti meg a színház, az Anna-bál, a közlekedés és a gyógyfürdő köré épített tárlataival. A patinás Vaszary Villában kiállítások, irodalmi és zenés estek, koncertek, gyermekeknek szóló múzeumpedagógiai programok, interaktív berendezések, könyvesbolt, s a hangulatos Vaszary Kávéház biztosítják a tartalmas szórakozást. 2015-ben két különleges kiállítással találkozhattak az érdeklődők: Találkozás Picassóval – Jean Cocteau fényképei és Picasso művei kerültek kiállításra, valamint egy Robert Capa tárlat képeit és alkotásait tekinthetiték meg a látogatók. Szeptember elejétől viszont új kiállítás nyílt a Vaszary Galériában mely Balatonfüred számára különös jelentőséggel bír.  A Vaszaryak épületében a Vaszaryakról lesz látható egy tárlat 2016. január 3-ig. A Vaszary Galéria és a Magyar Nemzeti Galéria közös kamara kiállításán 21 festményt állítanak ki, a Nemzeti Galéria, az esztergomi Keresztény Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Tihanyi Bencés Apátság gyűjteményeiből.

www.balatonfured.info.hu

Őszi derű tipp:

Senki ne lepődjön meg, ha 1800-as évekbeli ruhákba öltözött hölgyekkel és urakkal találkozik Balatonfüreden, ez szeptember közepén teljesen normális arrafelé, hiszen ekkor tartják immáron 10. alkalommal a Romantikus Reformkor fesztivált. Igazi időutazás ez, a múltbéli hagyományok megidézése, hiszen a balatonfürediek igazi lokálpatrióták, polgárok a szó valódi értelmében, akik szívesen visszahozzák a történelmi időket, a fürdőélet fénykorát.

Részletes program >>

2015 nyarán újfent útjára indult a Kisfaludy gőzös! Persze nem az eredeti, hanem annak teljesen korhű mása, melyet eredeti formájában építettek újjá, s bocsátottak vízre. A balatoni hajózás hőskorát idéző lapátkerekes Kisfaludy a füredi kikötőből indul a sétautakra.


További részletek>>