Reformkori hangulatban Füreden

Balatonfüred sok mindenben elöl járt a történelem során. A balatoni fürdőkultúra Balatonfüreden virágzott fel a XVII. században. Itt épült és indult első útjára 1846-ban a Balaton első gőzhajója, a Kisfaludy gőzös, itt készültek később az első vitorlás jachtok is.

Sőt, működött hajdanán az első dunántúli magyar nyelven játszó kőszínház. Balatonfüred a kultúra és a művészetek városa. A város a balatoni vitorlázás központja és egyben gyógyüdülőhely - köszönhetően a mediterrán klímának és a füredi gyógyvíznek, sok szívbeteg talált gyógyulást Balatonfüreden.

Jókai Mór is Füreden gyógyíttatta krónikus hörghurutját, és füredi villájában írta az „Az arany ember" c. regényét; ennek emlékére a mű szereplői ihlették a Tamás-hegyen található Jókai kilátóhoz felvezető tanösvény állomásainak nevét. Az író füredi villájában enteriőr jellegű kiállítás kelti életre a reformkor kimagasló pillanatait, miközben a látogató bepillanthat Jókai Mór és családja füredi hétköznapjaiba is. A Városi Múzeum is e dicső kor hangulatát eleveníti meg a színház, az Anna-bál, a közlekedés és a gyógyfürdő köré épített tárlataival. A patinás Vaszary Villában irodalmi és zenés estek, koncertek, gyermekeknek szóló múzeumpedagógiai programok, interaktív berendezések, könyvesbolt, s a hangulatos Vaszary Kávéház biztosítják a tartalmas szórakozást.

www.balatonfured.info.hu

Nyári zsongás tipp:

Ha erre járunk mindenképpen érdemes felkeresni a régió egyetlen aquaparkját is, amely különféle medencéivel és csúszdáival egyszerre kínál felejthetetlen élményeket és lehűlést a forró nyári napokon.
Bővebb információ>>