Hegyestű, Zánka-Monoszló

A Káli-medence egyik legjellegzetesebb képződménye a messziről is jól felismerhető 337 méter magas egykori bazalt vulkán, a Hegyestű. A hegy északi felén egykor kőbánya működött – tevékenységének köszönhetően feltárul előttünk a vulkán belseje.

 A megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopokat alkot.

Hegyestűn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológiai bemutatóhelyet hozott létre. A kiállításon megismerkedhetünk a Balaton-felvidék és a Dunántúl kőzet-, és ásványvilágával, a kőbányászat múltjával és a nemzeti park értékeivel. A kőparkban a kiállított kőzetek segítségével kalandozást tehetünk a földtörténeti korok között.

Látogatható:
Március 15. - április 30.: 9:00 - 17:00 - Húsvét vasárnap és hétfőn is nyitva!

Május 1. - augusztus 31.: 9:00 – sötétedésig

Szeptember 1. - november 18.: 9:00 - 17:00

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Szentbékkálla és Mindszentkálla határában található Kőtenger

Az egyedülálló képződmény fantasztikus kőbálványait a vulkanikus termálforrások és a szél építőmunkája hozta létre. Itt található a többtonnás Ingókő, amelyet akár egy ember is megmozgathat.

A Szentbékkállai Kőtengert a Theodora-Kékkő Tanösvényen járva is felfedezhetjük. A gyalogosan bejárható, 15 állomásból álló tanösvény a Kereki-majornál kezdődik. A 8 km hosszú, önmagába visszatérő nyomvonalú ösvény változatos tájakon át vezet, az útvonal mentén kékszínű kavicsokat és bogarakat mintázó útjelző oszlopok segítenek a tájékozódásban.