Pattanjunk nyeregbe!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén (Tapolcai medence, Káli medence, Keszthelyi hegység) kiváló lovas túra-útvonalakat találhatunk, ezeken a lovardák által szervezett lovastúrákon vehetünk részt, illetve népszerűek a több napos Balaton-túrák is.

A part mentén jellemző a csikós bemutatók szervezése. A programok képzett lovászok részvételével zajlanak, csakúgy mint a csillagtúra rendszerű lovagoltatás, melynek útvonalait a lovardák az erdészeti, valamint turista útvonalakra alapozzák.

Kezdő lovasok a lovaglás alapjait futószáras oktatás keretében sajátíthatják el, amire szinte valamennyi lovasudvarban lehetőség nyílik. A kalandra vágyók képzett vezetőkkel rövidebb, hosszabb túrák során megismerhetik a környék nevezetességeit, természeti kincseit. Gyakorlott lovasok egy- illetve többnapos vadászlovagláson, tájékozódási versenyen, csillagtúrán vehetnek részt a Balaton hegyei között, természetes akadályokkal, gyorsasági szakaszokkal tarkítva.

A lovak szerelmesei számos rendezvényen is betekintést kaphatnak a magyar lovas életbe: csikósbemutatók, történelmi hagyományőrző napok, lovagi tornák, díjugrató-, díjlovagló-, fogathajtó versenyek színes programjai között válogathatnak többek között a Zánkai Új Nemzedék központban, Gyulakeszin, Salföldön, Lovason, Keszthelyen, Rádpusztán és Gyenesdiáson, a Festetics Futamon.

A Káli-medencében nagy divatja van a lovaspólónak: a Káli Lovaspolo Club minden évben több versenyt is szervez Szentbékkállán.

A régió lovasudvarai az alábbi szolgáltatásokat nyújtják (az árak csak tájékoztató jellegűek, a pontos díjtáblázatokkal kapcsolatban közvetlenül a szolgáltatót érdemes keresni):

Lovas oktatás futószáron: 3.000 Ft / 30-40 perc

Tereplovaglás: 3.500-5.000 Ft/óra

Lovaskocsikázás: 1.700 Ft/fő/óra

Napos lovaglás / fő (min. 3 lovas) 12.000-14.000 Ft (4 óra + 1 óra pihenő)