Modernebb a viharjelzés, tovább fürödhetünk

Április 1-jén indul a viharjelző rendszer a nagyobb tavaknál. A Fertő-tó hazai szakaszán 1, a Tisza-tónál 5, a Velencei-tónál pedig 3 jelzés figyelmeztet a az erős szélre. Befejeződött a Balaton viharjelző állomásaink korszerűsítése is. A jó hír, hogy a rendszernek köszönhetően tovább fürödhetünk a tóban.

A Balatonnál 16 mobil veszélyjelző és 31 állandó viharjelző állomás működik. A jellegzetes, meghatározott időközönként felvillanó fényeket valószínűleg már mindenki ismeri. a rendszert az elmúlt két évben finomították, három medencére osztották fel a tavat, így mind a három szakaszon más és más viharjelzést lehet adni.

Hogy mire jó ez, nekünk, fürdőzőknek? A viharjelzés első- és másodfokú figyelmeztetést tud leadni: az első fokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű villanást láthatunk, ami komoly, akár 40-60 km/órás szelet jelez, ilyenkor már nem szabad a parttól 500 méternél távolabb merészkedni a vízben. Az elsőfokú jelzésnél percenként 90-et villan a jelzőrendszer, ilyenkor a szél akár 90-100 km/órás is lehet, és azonnal el kell hagyni a tavat. Amíg a tó összes viharjelzője egyszerre működött, könnyen előfordulhatott, hogy egy távoli vihar miatt tiszta időben is kiparancsoltak bennünket a vízből – most viszont pontosabban láthatjuk, mikor fürdőzhetünk biztonságosan.

A Katasztrófavédelem szakemberei azt mondják, a viharjelzős eddig is nagyon biztonságosan működött, az elmúlt évben nem történt olyan haláleset, ami a rendszer hibájából következett volna be. A szakemberek együttműködnek az Országos Meteorológiai Szolgálattal, így a rendszer már másfél órával a várható szélerősödés előtt jelezni tud.