Borongós idő esetén – csak természetesen!

A Balatonnál sincs mindig jó idő, azonban semmi ok az aggodalomra, hiszen napsütés hiányában is számos program közül választhatnak, akik a tó mellett töltik szabadidejüket.

Jó választás lehet az állatparkok felkeresése is, ahol hazai vadfajokkal és őshonos háziállatokkal találkozhatunk. Erre két helyszínen van lehetőség: a Keszthely és Gyenesdiás határában lévő Festetics Imre Állatparkban, valamint Salföldön a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyén.
A megtekinthető állatok között találkozhatunk bivalyokkal, rackajuhokkal, szürke marhákkal, lovakkal, baromfikkal és pásztorkutyákkal, a vadállatok közül pedig gímszarvas, dámvad, muflon, őz és fácán látogatható. A legkisebbek kegyeit keresve állatsimogató és játszótér is várja az érdeklődőket.

Igazi ritkasággal rendelkezik Tapolca városa, hiszen a település alatt vadregényes barlangrendszer húzódik, melyet a XIX-XX. század fordulóján fedeztek fel, s pár évvel később megnyitották a látogatók számára is. A járatokat víz vájta ki, az utánpótlás pedig folyamatosan biztosított, így a barlang csak csónakkal látogatható. Ez még hangulatosabbá teszi az földalatti világ felderítését, amit tovább fokoz a látogatóhely nem régiben teljesen felújított világításrendszere. A kirándulás során több állatfajjal is találkozhatunk, ezek közül legismertebb az apró fürge cselle nevű halfajta.

Ha figyelmünket inkább az ég felé fordítanánk, s jobban érdekelnek a bolygók és csillagok, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni Balatonfűzfőre a nitrokémiai csillagvizsgálóba. A '60-as évek végén létrehozott intézményt néhány éve látogatóközponttá alakították. Ennek megfelelően nemcsak az asztrológiához kapcsolódó kezdeményezéseknek ad otthont, hanem egyéb közösségi és ismeretterjesztő programoknak is, valamint rendelkezik interaktív játszószobával is. Természetesen a csillagvizsgáló felszereléseinek kipróbálására is van lehetőség - bizonyos keretek között -, de előzetes bejelentkezés alapján szakemberek vezette távcsöves bemutatóra is lehet jelentkezni.