Szekszárd, a vörösbor városa

Bármely irányból közeledünk a városhoz, megkapó látvány a lankás domboldalakról lekúszó utcák, terek képe. Szekszárd ma 36 ezer lakosával és otthonosságával a korszerű kisváros kényelmét nyújtja borházaival és szállodáival.

Építészeti öröksége mellett borkultúrájáról híres, s a hozzá tartozó, vadállományáról nevezetes Gemenci-erdő természetvédelmi terület: Európa legjelentősebb kiterjedésű ártéri erdősége, amit kisvasúton is bejárhatunk. 

 A város műemlékei közül mindenképpen figyelmet érdemelnek az egykori vármegyeháza udvarán található apátsági templomromok. Érdemes felkeresni a 2006. év Vendégbarát Múzeuma országos első díjat elnyert Wosinsky Mór Múzeumot és a város híres költő-író szülötte, Babits Mihály emlékházát.

Szekszárd legjelentősebb rendezvényei a júniusi Szent László Napok, és a minden év őszén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napok.

A Szekszárdi Borútra a kiváló szekszárdi kadarka és bikavér mellett borházak, borospincék, tájházak, kézművesek (köztük a híres fekete kerámia), és mézeskalácsos műhely, pálinkaház, valamint az ország egyetlen szabadtéri borkútja csalogatják a vendéget. A több szőlőfajta házasításával készülő Bikavér ma is a borvidék zászlós bora. 

A természeti szépségekben és kulturális hagyományokban gazdag Sióagárd nevezetes szigetszerűen kialakult népviseletéről, s a népszokások megőrzéséről. Pincefalujában több mint háromszáz pincében érlelődik bor.

Szekszárdról másik irányba indulva jutunk el a Sárközbe. E tájegység népe a Duna, kisebb mértékben pedig az abba torkolló Sárvíz, kis- és nagyvíz váltakozásának ritmusa szerint alakította ki sajátos életformáját. A néprajzi, kulturális értelemben ide tartozó falvak: Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék és Báta. A sárközi viselet az ország valamennyi öltözete között virágkorában a legpompásabb volt. A decsi tájházban és babamúzeumban mindezt be is mutatják kicsiben és nagyban.

Tolna megyében kedvünkre válogathatunk a falusi szálláshelyektől elkezdve egészen a 4 csillagos szállodákig. Színvonalas, 3-4 napraforgós falusi vendégfogadókat találunk Bátán, Szálkán és Szedresen; a wellness lehetőségeket a bikácsi Zichy Park Hotelben, vidéki nyugalmat, borkóstolási lehetőséget a tengelici Hotel Orchideában, vagy a zombai Szent Gaál Kastélyban.