Legzöldebb vidékünk: a Nyugat-Mecsek

A Pécs-Abaliget-Bükkösd-Cserkút által határolt terület magába foglal több természetvédelmi területet, így a Jakab-hegy Természetvédelmi Területet, Melegmányi-völgyet, Pintér-kertet, az Abaligeti-barlang felszíne területét, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátumot.

A területen található több mint száz barlang közül 5 fokozottan védett.
A Zöld Völgy a Mecsek nyugati lába és a Zselici dombság között húzódik, Pécstől alig fél óra távolságban. Legzöldebb és legapróbb települése, a 22 lelkes Gyűrűfű a Baranyai Biodiverzitás Fővárosa lett az ENSZ által 2010-ben, a biodiverzitás évében meghirdetett versenyben. A szakemberek 3 nap alatt 3.342 féle élőlényt találtak, ami világviszonylatban is kiemelkedő eredmény. Az itt szabadtartásban élő hungarikum fajtájú, elegáns, sportos és szívós kisbéri lovakon nem csak a lovaglás élvezetes, de a lovas íjászatot is ki lehet próbálni.

Tanösvény, szelíd energia-ösvény, kijelölt, a Kéktúra útvonalhoz kapcsolódó túraútvonalak hívogatnak a környék erdőibe - kívánságvacsora, kemencében sütés, biotermékek csalogatnak az asztalokhoz. A Zöld Völgy része még Kán, Gorica és Bükkösd. Előbbi kettő teljesen kihalt, de az utóbbi tizenöt évben a városból kimenekülőkkel újranépesült, mesebeli kis települések. Apró fehér házaik nagy részét vendégek lakják, még télen is, a cserépkályhák melegét élvezve. Kánban a pék különleges, történelmi magyar receptek alapján készülő kenyerei, kemencében sült kelt tésztái, a lovarda, és Maci nyári kocsmájában a zsíros deszka melletti beszélgetés megér egy túrát, akár gyalog, biciklivel, vagy lóháton is. Gorica vendégeként a konyhakerti biogazdálkodást is elleshetjük.

 

Pécstől 10 percre, a Jakab-hegy lábánál található Cserkút. A hegy meredek déli oldalát jellegzetes színű, vörös permi homokkő alkotja, amelyből a víz és a szél munkája különleges szirteket, kőtornyokat formált: a Babás-szerköveket és a Zsongor-követ, melyekhez a néphagyomány több mondát kapcsolt. Itt található a Remete-barlang is. A sziklás, erdős magaslatokat különleges növénytársulások és változatos állatvilág gazdagítja. Ez a Mecsek-vidék egyik legértékesebb természetvédelmi területe. A több irányból, kijelölt túraútvonalakon elérhető hegytetőn az itt megalakult magyarországi pálos rend kolostorának romjait találjuk. Cserkút apró Árpád-kori templomának külső és belső freskó maradványai felbecsülhetetlen értékűek.