Zsolnay Kulturális Negyed

Az öthektáros parkban a Zsolnay család életművének színterére lépünk be. Pécs egészen új, kulturális városrészében fesztiválok, kiállítások és művészeti projektek indulnak. Üdítő varázslat egy ilyen világba belépni, ha csak pár órára is.

Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás

A Janus Pannonius Múzeum szakértőinek gondozásában, a Zsolnay család egykori lakhelyeként szolgáló épületben ismerhetjük meg a gyáralapító és leszármazottai tudományos tevékenységét. Képet kapunk a korabeli Ázsia beutazásáról és a motívumgyűjtésről, a Zsolnay lányok magyar és határ menti néprajzi kutatásairól. Lélegzetelállító elhivatottsággal, innovatív törekvéssel és eredményességgel jellemezhető a család számos generációja.

„Kezdetben volt a rózsaszín…" – Rózsaszín Zsolnay

A Winkler Barnabás magángyűjtőnek köszönhető kiállítás a Zsolnay használati tárgyak legjavát tárja a látogatók elé. Minden darabja egyedi: a kézzel készült „rózsaszíneknek" hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól.

Zsolnay aranykora − a Gyugyi-gyűjtemény

Gyugyi László műgyűjtő közel 600 tárgyból álló, szinte felbecsülhetetlen értékű Zsolnay-gyűjteménye páratlan darabjai a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaihoz kötődnek.

Zsolnay Mauzóleum

A mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos emlékére 1900-ban fia, Miklós emeltette a gyárral közvetlenül határos magaslaton. Komoly szimbólumrendszerének megfejtésében érdemes szakavatott vezetőre hagyatkozni.

Látványmanufaktúra

A Zsolnay Porcelán Manufaktúra ma is élő mindennapjaiba nyerünk betekintést: hogyan készülnek a porcelán tárgyak, és mi az eozin máz titka.

Gyerek Negyed

Bóbita Bábszínház, bábvilág és kakaóbár

A 200 férőhelyes bábszínházban a gyerek és felnőtt bábelőadások mellett állandó bábkiállítás vezet be mindenkit a legkülönbözőbb típusú, és ki is próbálható bábok világába. Aki ennél is többre vágyik, üljön be a bábműhelybe, ahol minden asztalnál más mesefigurákat, más és más technikával készíthet el, szakértő segítséggel.

A kiállított eszközökhöz nyúlni kötelező: Labor – Interaktív Varázstér

A Zsolnay kerámiagyár egykor laborként szolgáló épülete ma a „csodák palotájának" ad otthont. A fizikai-kémiai érdekességek, izgalmas kísérletek gyereket, felnőttet egyaránt lebilincselnek. Nyárra megnyitja kapuit a digitális Planetárium is.

Ifjúsági Negyed, kortárs művészet

Az ország egyetlen vidéki egyetemi művészeti kara és a kommunikáció tanszék, a Janus Egyetemi Színház, és az Ifjúsági Ház is ebben az ihletett környezetben kapott új otthont. A közel 700 fős E78 csarnok könnyűzenei koncertjei, színházi előadásai is ennek a korosztálynak szólnak. (További információ: www.zsn.hu)