Szekszárdi Borút: hagyomány és újítás

Ha Szekszárd, akkor bor, és főleg vörösbor! Legkisebb megyeszékhelyünkön nem kevesebb, mint 4500 pince található. Hazánk egyik legrégebbi vörösboros vidékén a kulcsszó a kadarka, a bikavér és a Cabernet Sauvignon.

A Szekszárdi történelmi borvidék a Gemenci tájvédelmi körzet, a Sárköz síksága és a Mecsek nyúlványai által övezve terül el. Zombától Bátáig 12 település határában csaknem 2000 hektár tartozik a szőlőtermőhelyhez. Kiegyenlített klímája, domborzata és talajadottsága harmonikus környezetet biztosít a rangos borokat adó szőlők termesztéséhez.

2000 szeptemberében alakult meg a Szekszárdi Borút 16 minősített állomással, ami mára már 35-re bővült. A borutat olyan híres pincészetek fémjelzik, mint a Takler, a Vesztergombi, a Bodri vagy Vida Péter, Eszterbauer János, Duzsi Tamás pincészete, és számos kisebb, de emberi tekintetben és a bor minősége szempontjából is maradandó élményt adó borászok, mint amilyen Fekete Mihály. Vesztergombi Ferenc (1993) és Takler József (2004), Vida Péter pedig 2011-ben az Év Bortermelője címet is elnyerték.

A pincészeteket járva az első, meghatározó élményünk az apa-fia kapcsolat, amivel máris a szívünk közepébe lopják magukat a szekszárdi borász dinasztiák. A feltétlen tiszteletben tartott, nagy tudású, a pincészeteket alapító és a szőlőt telepítő apák mellett megjelent a ma 30-35 éves fiúk generációja. Ők azok, akik itthon az anyatejjel szívták magukba a szekszárdi bortermelés – áldozatokkal, munkával teli – mesterségének ismeretét és szeretetét, ugyanakkor a hazai egyetem után a tanulóéveket Franciaországban, Ausztriában, Amerikában folytatták, ahol a világ élvonalában elsajátítható, legfrissebb ismeretekre is szert tettek. Kiváló borászok és kiváló marketing szakemberek tértek haza Szekszárdra. A szekszárdi vörösborokban nem csak a napfényt, a szelíd, nyugodt tájat, de a különböző generációk összeadódó, egymást gazdagító tudását is ízlelhetjük.

Hagyomány és újítás harmonikus együttélését mutatják a borút utóbbi években épült létesítményei. A saját munkájukban, tudásukban, borukban bízó családok sorra építik vendégeket is fogadó pincészeteiket, panzióikat. Közülük a legújabb a nemrégiben átadott Bodri Pincészeté. Ez ma Közép-Európa legnagyobb földalatti, kupolás tere. Nemcsak a bor, de az építészeti élmény is megéri a Budapesttől egy órás utazást.