Dél-Dunántúl, ahol íze van az életnek

Ha Dél-Dunántúl ízeit egy dobozba kellene zárnom, biztosan a szekszárdi és villányi borokat helyezném el elsőként. Mellettük helyet kapna a mandula – mely minden évben itt virágzik először az országban, s a Mecsek erdei gyümölcsei is.

Sőt, a Mecsek bogyói is, mindenekelőtt a csipkebogyó – téli gyógyító tea és lekvár alapja, aztán a som – fanyar mártásával húsokat bolondíthatunk meg, és a szelídgesztenye – máris orrunkban érezzük illatát, tenyerünkben melegét. Aztán következnének a Duna és a Dráva halai, a Gemenc és a Zselic vadjai. Őket követné az ormánsági dinnye, aminél édesebbet nem képzelhetünk. És nem feledkeznék meg Dél-Dunántúl apró falvaiban megannyi helyen fellelhető mézről, vagy a kecskesajtról sem, mely minden gazda házában más és más ízesítést, formát kap.

A népi konyha hagyományai, a táj jellegzetes ízei reneszánszukat élik e régióban. A legelegánsabb nagyvárosi éttermek csak úgy, mint a falusi vendéglátók a régi recepteket veszik elő napjainkban. Előbbiek újrafogalmazva, a konyhatechnika csúcseszközeivel és a világtrendeknek megfelelő módszerekkel, míg utóbbiak a hagyományokat szinte betűről betűre követve. S ezt a jelenséget még izgalmasabbá, még színesebbé teszi, hogy Dél-Dunántúlon együtt él a magyar mellett a sváb, a horvát, a roma és a székely népi konyha.

Ha különleges, helyi ízeket szeretnének kóstolni, érdemes ellátogatni a régió „fővárosába", Pécsre, ahol számos különleges étterem várja vendégeit. De ne hagyják ki a Tolna megyei Húsvasaló Vendéglőt sem, ahol szó szerint vasalóval készítik el a különböző húsokat. Amennyiben reneszánsz ízekre vágyunk, keressük fel a sióagárdi Margit Pincét, ahol Faddi-Varga János királyi főszakács ősrégi receptjei alapján sütnek-főznek. Hagyományos halászlére vágyunk? A Duna mellett Mohácson, Dunaföldváron és Pakson is szívesen látják az éhes vendéget.

A gasztronómia elválaszthatatlan része a bor, melyhez ennek a vidéknek két kézzel osztottak a jó adottságokból. A napsütés ízét valamennyi fajta hordozza, mégis, elsőként a csak e tájra jellemző borokat kóstolja meg: a szekszárdi kadarkát és bikavért, a villányi kékoportót, és a pécsi cirfandlit!