Ökoturisztikai sétánnyal bővült Kaszó

2014. május 27-én a KASZÓ Zrt. ünnepélyesen átadta a nagyközönség számára a Dr. Marián Miklós sétányt. A sétány a fokozottan védett Baláta-tó területén épült, azzal a céllal, hogy a látogató közelebbről is megismerje ezt a természeti értéket.

A tó jégkorszaki homokbuckákkal tarkított területen helyezkedik el, ahol az agyag-felhalmozódás megakadályozta a víz leszivárgását, így alakulhatott ki a lefolyástalan, s jelenleg már fokozottan védett ősláp. A Baláta-tó kb. 174 hektáron terül el, melyet 300 ha védőzóna övez. A vízállás nagyon változékony, csapadékfüggő. A visszamaradt láp számos védett fajnak ad otthont, 1942. január 19. óta áll védelem alatt, ezzel az ország egyik legrégebb óta természetvédelmi oltalom alatt álló területe.

Területén jellemző flóravilágból legnevezetesebb a rovaremésztő Aldrovanda vesiculosa, mely az ingólápok ritkasága, illetve a szíves levelű hídőr. A láp gazdag állatvilágából elsősorban a keresztes vipera fekete változatát érdemes kiemelni, valamint rengeteg madárfajnak ad otthont, mint például a szigorúan védett réti sas és fekete gólya.

A stégrendszer a Baláta-tó egyik legelhivatottabb kutatójáról, Dr. Marián Miklósról kapta a nevét, aki 1952 óta kutatta az ősláp gerinces állatvilágát, mely témájából 1959-ben megvédte doktori disszertációját.


Az átadón jelen volt  2014. május 27-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (elöl b) és Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója (j)

Korábban a különböző természetvédelmi előírások okán a tavat csupán több száz méterről tekinthették meg a látogatók egy kilátóról, jelenleg azonban már egy kb. 540 m hosszú stégrendszeren keresztül, információs pontok segítségével ismerkedhetnek meg a tó flórájával és faunájával.  A beruházás második ütemében egy madármegfigyelő is épül, a nyílt vízfelület közvetlen közelében. A létesítményt 50 millió forintból valósítja meg a KASZÓ Zrt., mely segítségével a társaság még nagyobb betekintést kíván nyújtani a látogatók számára a fokozottan védett természeti érték élővilágába.

A KASZÓ Zrt. tovább kívánja gyarapítani a közjóléti beruházások sorát, tervek közt szerepel a Kaszói Kirándulóközpont vadasparkkal való bővítése, illetve hangsúlyt fektet a Kaszói Állami Erdei Vasút fenntartására, pályájának felújítására is.

"Somogy zöld szíve" gyönyörű fekvésű vadászházzal is rendelkezik.