Ízlelő - ez valami más

A szekszárdi Ízlelő; egy modell értékű társadalmi vállalkozás, amely bizonyítja a fogyatékkal élők sokoldalú munkaképességét, és megteremti tartós foglalkoztatásuk feltételeit.

A fogyatékossággal élők éttermében siket szakács főz, mozgássérült felszolgáló viszi ki az ételt, a tanulásban akadályozott emberek pedig a kisegítő munkákat végzik el. Hihetetlen az a pozitív energia és vendégszeretet, amely már belépéskor fogadja a vendéget.

"Egy hely, ahol nem az számít, hogy valaki mit nem tud, hanem arra figyelnek, hogy mi mindenre képes."

A Kék Madár Alapítvány 1997-ben indult, egy befogadó, biztonságot adó társadalom eléréséért munkálkodik, amelyben mindenki számára biztosított az önmegvalósítás lehetősége és a választás szabadsága. 2001-ben indult első munkaerő-piaci szolgáltatásuk; 2007-ben megnyitották az Ízlelő családbarát éttermet.A vendéglátóipari egységben 90%-ban megváltozott munkaképességűek dolgoznak, az alapanyagok 90%-ban helyi, vagy hazai kistermelőtől, biogazdaságból származnak, fontos érték a családközpontúság, ezért az éttermekben gyerek játszósarok is található. Minden nap két féle leves, három féle főétel valamint a' la carte kínálat is megtalálható, amelyben 3-4 féle leves, 5-6 féle főétel, köret és saláta szerepel.

Az étterem tápértékben gazdag alapanyagokból, egészséges eljárással készített valamint egyéni igényekhez is igazodó ételeket forgalmaz. Magas minőségű és árban elérhető ételt és szolgáltatást kínál a kisgyermekes családoknak és az egészséges ételeket kereső vendégeknek.

Both Sándor konyhavezető mesterszakács több szempontot is figyelembe vesz az alapanyagok kiválasztásának folyamatában: minőség, árak, szállítási kondíciók, és tudatosan előnybe részesíti a helyi termelőket, vállalkozókat; köztük a szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola kertészetét.

Mészáros Andrea ügyvezető meggyőződése szerint, ha az ép emberek számára lehetőséget teremtünk, hogy közvetlenül találkozzanak a fogyatékkal élőkkel, az segít leküzdeni a természetesen meglévő szorongást, amit olyanok közelségében érzünk, akiket nem ismerünk. Az étteremben a betérők sok emberrel kerülhetnek kapcsolatba, így személyes tapasztalatok révén segíthetik a fogyatékkal élőkkel szembeni előítéletek és feszélyezettség csökkentését.

Az étterem számos díjjal büszkélkedhet

2008-ban elnyerte a Fehér Liliom díjat (a kiemelkedően higiénikus működésért), 2009-ben és 2012-ben a NESst CITI-díjat (az év kiemelkedő társadalmi vállalkozása),  2011-ben a CSR-Piac különdíját (kis- és középvállakozások kategóriájában), idén pedig a Magyar Turizmus Minőségi Díjat szeretné elnyerni, amelyre minden bizonnyal eséllyel pályáz.
 

Budapest is akadálymentes >>