3+2 nap a busók földjén

Mohács egyik nagy eseménye az UNESCO által kulturális világörökségként számon tartott Busójárás, mely általában február közepén zajlik. A karneváli, télűző sokadalomra összességében 60-70 ezer ember is kíváncsi, így idejében el kell kezdeni szervezni a programot. És miért is ne maradnánk egy hosszabb hétvégére? Íme a program!

Hosszú hétvége Mohácson, Pécsett,  Bólyban, Siklóson, Villányban, Harkányban, Bátaszéken

1.NAP - Péntek: Pécs

Ha már a Dél-Dunántúlon járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki Pécset, melyet 2010-ben Európa Kulturális Fővárosává választottak. Ennek apropóján a tavaly átadott Zsolnay Kulturális Negyedbe felétlenül tegyünk kitérőt. Ezekről kimerítő anyagot állítottunk össze korábban itt.

Ha délelőtt érkezünk, tervezzünk be egy alapos sétát a belvárosban, ahol rengeteg látnivaló közül választhatunk. Ezek között is ajánljuk a Csontváry Múzeumot, a két dzsámit és a Cella Septichorát.

Délutáni kirándulásunk célja a 197 méter magas TV-torony és kilátó, mely a weboldal tanúsága szerint Magyarország legmagasabb épülete. Itt, a 600 méter magasan fekvő, teljes üvegablakokkal borított étteremben egy ízletes ebédet költhetünk el kivételes díszletek között.
Esti programként fedezzük fel a város új kulturális negyedét, ahol egy kiadósat vacsorázhatunk, s számtalan kiállítás, koncert vagy irodalmi est és gyerekprogram keresi kedvünket.


2. NAP- Szombat: Pécs – Siklós, Villány/Harkány – Mohács

Fedezzük fel a környéket! Mivel mindegyik település között van lehetőség helyközi járattal eljutni egyikből a másikba, akár improvizálhatunk is, de attól is függ, hol kaptunk szállást. Mindenesetre összeállítottunk két lehetséges variációt:

A) Siklóson a újjá született várat tárlatvezetéssel is felfedezhetjük. Felújított családbarát, modern fürdőjében egy remek délutánt tölthetünk el, hiszen itt mindig plusz programokra is akadhatunk. A városhoz tartozó Máriagyűd vallási zarándokutak célpontja, híres Mária-kegyhely. Villányban a borászatok szívesen várják a vendégeket pincelátogatásra és borkóstolásra.
TIPP! Nézzük meg, melyik pincére vagyunk kiváncsiak, lehet, hogy előre be kell jelentkezni. Itt kereshetünk a pincék között.
Innen vonattal javasolt Mohácsra menni, hiszen az későbbi időpontokban is indul.

B) Harkány - fürdő
Európa legészakibb mediterrán területét nem csak a gyógyvíze hatása, de a fürdőt körülvevő ősparkja, a magas napsütéses óráinak száma és meleg mikroklímája miatt is üdvözítő felkeresni télen.
Harkányból 17 órakor indul az utolsó busz Mohácsra, vonat nem közlekedik a két város között.

3.  NAP - Hétfő: Mohács  Bóly vagy Bátaszék

A)
Látogassunk el a közeli Bóly városkába, ahol mindenképpen keressük föl a mézeskalács készítő mestert és egyben gyertyaöntőt, Tárnoky Csabát a Temető utcában, aki a legfiatalabb mézeskalácsos Magyarországon.

B) Látogassunk el Bátaszékre,  Magyarország első ciszterci apátságába, melyet 1142-ben  II. Géza király alapított.

TIPP! A Mohácstól délre fekvő Sátorhely közelében alakították ki a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet, ahol 2011-ben elkészült új fogadóépületetben interaktív kiállítást, AR (kiterjesztett valóság) technológiát alkalmazó kivetítőt és 3D csatajeleneteket láthatunk.

5.NAP - Kedd:  Mohács – máglyagyújtás és koporsóégetés

A helyiek szerint a farsangvasárnap a legfelkapottabb, de a koporsóégetés a legizgalmasabb felvonása a busójárásnak, mely az egy hetes télűzést zárja le ágyúdörgéssel, tánccal és zenével.