Borkóstolás Szekszárdon

A Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekvő Szekszárdra, nemcsak a méltán híres vörösborai, hanem gazdag természeti és kulturális értékei miatt is érdemes ellátogatni.

1. NAP -  Péntek - Szekszárd kulturális értékeinek megismerése

Szekszárd kellemes, könnyen megközelíthető úti cél, a szállás elfoglalása után útnak indulunk felfedezni a várost. Sétánk kiindulópontja a város szívében található Béla király tér, innen egy rövid sétával jutunk el Babits Mihály szülőházához.. A Babits Mihály Emlékház közvetlen szomszédságában található a Mészöly Miklós Irodalom Háza, melyben a város másik híres szülöttjének Mészöly Miklósnak a személyes tárgyai kerülnek bemutatásra. Az irodalmi séta után a Fürdőház utca felé vesszük az irányt, ahol a Bormúzeumot tekintjük meg. A Béla térre visszatérve Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomát csodáljuk meg. 

>>TIPP! Szekszárd és Villány borai

A templom mellett található a Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban épült Vármegyeháza. Udvarán az I. Béla király által alapított a bencés apátság romjait a kertjében pedig a Borkutat láthatjuk.. Lesétálva a város sétálóutcáján a Garay térre jutunk.

Itt áll a Háry János alkotójának, Garay János a szobra, valamint a Német Színház is. A térrel szemben található az Augusz-ház jellegzetes épülete, amely arról nevezetes, hogy Liszt Ferenc több alkalommal is vendégeskedett itt. 

A Szent István téren továbbhaladva érünk el az egykori zsinagóga épületéből kialakított Művészetek Házához, mely ma hangversenyeknek és művészeti kiállításoknak ad otthont.
Az épület szomszédságában áll a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, melynek interaktív kiállításait Szekszárdra utazva nem szabad kihagynunk. A kellemes városnézés után, este térjünk be egy hangulatos borospincébe, ahol a finom vacsora mellett megkóstolhatjuk a híres szekszárdi Kadarkát és Bikavért is.

2. NAP : Szombat - Túra a szekszárdi lösz-szurdik tanösvényeken

Kezdjük a napot a város fölé magasodó Kilátónál, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szekszárdra, a Sárközre valamint a várost övező történelmi borvidék szőlőültetvényeire.

A kilátó megtekintése után túrázhatunk a szekszárdi lösz-szurdik tanösvényeken. Két felfedezésre váró tanösvény várja a túrázókat a hűvös és vadregényes löszszurdikokon keresztül. A túra útvonala a löszbe vájt egykori barlanglakások, hagyományos és modern művelésű szőlőterületek mellett vezet, ahol alkalmanként csodálatos kilátás fogadja az idelátogatót.

>>TIPP! Még több tanösvény Szekszárd környékén

3. NAP –Vasárnap: Mézeskalács Múzeum

Mielőtt hazaindulnánk, semmiképpen se hagyjuk ki a Munkácsy utcában található, Mézeskalács Múzeumot, ahol megismerkedünk a mézeskalács-, és a cukorkakészítés valamint a gyertyaöntés mesterségével.

Gasztrotitkok Tolna megyéből