A Kelet-Mecsek meglepetései

Meseszép vidékekre csalogat a Kelet-Mecsekl, - legyen akár nyakig érő hó, vagy éppen napsütéses, rügyfakasztó, korai tavasz. Akárhogy is, az illatok, a kifinomult érzékelés birodalmába vezet az utunk. Olyan helyekre, ahol nem mindennapi varázslatokban lehet részünk.

Sikonda minden bizonnyal az ország egyik legfestőibb környezetű fürdője. Pécstől alig 15 km-re, a Mecsek erdős, vadregényes völgyeinek egyikében fekszik. Különleges klimatikus viszonyainak köszönhetően több évtizede a légúti betegek Mekkája.
Sikonda völgyében a levegő negatív ionjai vannak túlsúlyban, mely nyugtató hatással bír a szervezetre. Az évi átlagos középhőmérséklet 3-5 Celsius fokkal alacsonyabb az országosnál. A nagy kiterjedésű erdőknek köszönhetően a levegő relatív páratartalma magas, átlagosan 60-80%, tiszta, por-, csíra- és füstmentes.
Ma Sikonda gyógyító levegőjén túl termálfürdő komplexumáról is híres. Nyáron itt mindig 4-5 fokkal hűvösebb a levegő, és a medencék körüli, hatalmas fákkal teli, óriási parkban mindenkinek jut egy „kertnyi" hely, ahol a személyes terét tiszteletben tartják. A medencék kialakítása, finom, természetes színvilága, kristálytiszta vize a szemet is kényeztető élmény.
Február végére elkészül a legújabb fejlesztés, ami nem egyszerű szállodai és fürdő kapacitás bővítés, hanem egy teljesen új koncepció megtestesülése. A klimatikus gyógyító helyhez méltóan mostantól négycsillagos illat-hotelben szállhatunk itt meg, ami a belsőépítészeti megjelenésen kívül aromaterápiás élményekben, és a szobákba bekészítésben is, egymással harmóniában mutatkozik meg.

Szép erdei kirándulás, kis hegymászással oda, de kényelmes lejtmenettel visszafelé Máré várának felkeresése, Magyaregregyről. Még sáros időben is száraz lábbal tehetjük meg az utat. A várból (de ha épp zárva találjuk, a kapujából is) fantasztikus panoráma nyílik a környező vidékre, különösen télen, amikor lombtalan az erdő.

A közeli Alsómocsolád aprócska pont a térképen. Mégis, izgalmas napot ígér. A lombkorona kilátó, és más, a környezet adottságait igazán szellemesen kihasználó lehetőségen kívül itt nyílik meg rövidesen a fizikai érdekességek háza. Ezt a sokak számára iskolai mumus tudományt a legszebb, legizgalmasabb oldaláról ismerhetjük meg, a legnagyobb élő magyar fizikusok munkájának, az általuk ide álmodott interaktív kiállításnak köszönhetően.

Innen már csak egy ugrás Bikal, ahol télen is mindig történik valami izgalmas, érdekes dolog. A hagyományos disznóvágástól a friss, puha hóban lovaglásig, aztán szaunázásig ki-ki kedvére válogathat a programokból.

A Kelet-Mecsek népi kismestereinek műhelyei és iparművészeinek műtermei nyitva állnak a látogatók előtt. Fazekasok, szobrászok, foltvarrók, kosárfonók, ékszerkészítők, hímzők, - megannyi tehetséges alkotó várja látogatásunkat.

E térségben újdonság még, hogy a Mecsekerdő Zrt. az új tulajdonosa a Hotel Kövestető erdei szállodának, melynek szolgáltatásai, árai az átlagos magyar családi pénztárcákkal is barátságban vannak. A hely télen is gyönyörű. Az erdő csendjén csak a mókusokkal kell osztozni.